Nieuwjaarshoroscoop 2016

Advertenties

Old_men_playing_chess_in_Isfahan

Het Astrologisch Nieuwjaar begint op of rond 21 maart, met de astronomische lente. De viering van de datum van het nieuwe kalenderjaar heeft weinig met astrologie te maken. Dat geldt voor meer hedendaagse feesten. Zo is het Kerstfeest het Winterfeest (het moment van de winterzonnewende op 21 december). Voor ons allemaal is het toch een belangrijk moment in het jaar. Het vuurwerk en de kurken knallen, de honden blaffen en de mensen wisselen goede wensen uit. We zetten een punt achter het oude jaar en beginnen met nieuwe moed. Het is altijd goed om even terug te kijken.

Astromarkt heeft afgelopen jaar min of meer noodgedwongen een nieuw uiterlijk gekregen en de artikelen en links zijn doorgelopen op ‘dubbels’ en fouten en zo nodig aangevuld of samengevoegd. Astromarkt zit nu ook op een ander adres op Facebook, omdat het van Facebook moest. Je vindt het op: https://www.facebook.com/astromarkt

Nostalgie hoort bij Oudejaar en daar hoort (vind ik) Richard Harris zijn schorre MacArthur’s Park bij  Je zult zien dat die schakende mannen van het lied en het plaatje ook verder in dit verhaal terugkomen…

Astrologische jaren tel je eigenlijk vanaf je verjaardag. Dan maak je een solaar. Maar we kijken allemaal uit naar 1 januari 2016, dus kijken we ook naar die horoscoop. Het is voor individuele personen slechts de horoscoop van het voorbijgaand moment (de transits). In het artikel over de Winterzonnewende (horoscoop van de winter van 2015/2016 en de prognoses van 2016: http://www.astromarkt.net/winterzonnewende-2015/ ) vind je links naar meer informatie over de transits van 2016 en de erbij betrokken verjaardags-data.

SATURNUS IN BOOGSCHUTTER 2016

Ik doe niet aan voorspellingen voor zonnetekens (sterrenbeelden), maar ik wijs wel even op Saturnus in Boogschutter, die het grootste deel van het jaar over de positie van de geboortezon in de horoscoop van mensen die geboren zijn tussen 1 en 9 december heen gaat (en terug en weer…). Ik ben zelf pas op 17 december 2016 aan de beurt. Mijn vorige transit Saturnus conjunct Zon ging samen met een verhuizing. Het was het eind van een periode in mijn leven (het leven aan de kustJ). Ik heb nu geen verhuisplannen. In januari 1958 had ik ook eens transit Saturnus conjunct Zon, maar vraag me niet wat er gebeurde. Het was in ieder geval geen verhuizing. Saturnus’ transits wijzen meer op wat je erbij voelt, dan op een specifieke gebeurtenis. Saturnus kan mooie dingen brengen (zekerheid, status, respect), maar ook ongeluk. Saturnus vierkant mijn Ascendant in 2015 heeft me een beetje gehandicapt achtergelaten. Saturnus staat in Boogschutter, dus ik werd getroffen door zweepslag op de heup en de pijnscheuten worden niet minder. Mijn bovenbeen weigert alle diensten! Natuurlijk kwam Saturnus niet alleen (inconjuncten met Mars van de spieren in de progressieve horsocoop). Rond 17 november (toen het ‘erin schoot’) was Mars conjunct mijn geboorte Saturnus. De pijnstillers helpen ook niet om columns mee te schrijven!

Dus geen zorg, vroege December-Boogschutters! Het KAN ook alleen een hogere hypotheek, zwaardere lasten en meer verantwoordelijkheden (bijvoorbeeld door ouderschap of zorg voor ouders) betekenen.Misschien komt er een eind of een afscheid, maar zo’n conjunctie belooft meestal ook een nieuw begin. Er zijn meerdere aspecten tegelijk nodig voor grote gebeurtenissen! Kijk naar je persoonlijke situatie en horoscoop en niet alleen naar het transit van Saturnus. En kijk ook eens naar wat er de vorige gebeurde toen Saturnus conjunct je zon kwam.

MERCURIUS RETROGRADE JANUARI 2016

Voor wie graag bezorgd is, wijs ik nog op Mercurius retrograde (6 tot 26 januari). Vooral in de VS maakt men zich daarover zorgen. Mercurius is het astrologisch symbool van transport en communicatie (woord, geschrift, zingend). In een retrograde tijd is er vertraging in de handel, moet op beloften en contracten worden teruggekomen en kun je op reis complicaties verwachten, zo gaat het verhaal. Ik heb die complicaties ook als Mercurius NIET retrograde isJ.

BEELDGRADEN

De Ascendant van de Nieuwjaarshoroscoop staat in de 30ste graad van Maagd. De laatste graad van Maagd heeft in de Beeldgids een obscure betekenis. Je ziet het plaatje van een doofstomme man die door middel van het dovenalfabet probeert iets over te brengen aan een man met een doek over zijn hoofd. Het lijkt het toppunt van non-communicatie. Ook de Maan staat in een graad van niet goed op elkaar afgestemd werk. Misschien lukt het velen weer niet om te bellen met Oud-en-Nieuw?:) of is er iets met internet?

Mercurius in de laatste graad van Steenbok heeft het beeld van een geheime conferentie en dat van een fluit spelende man in een vogelkooi met flonkerende ballen (als vuurwerk). De Rattenvanger van Hamelen, maar dan met vogeltjes. Vogeltjes horen bij Mercurius.

Het blijven raadselachtige zijpaden van astrologie, die beeldgraden. Ze combineren uitspraken van helderzienden met astrologische graden. Meer dan eens hebben planeten op deze graden gestaan. Alleen voor wie het moment van Nieuwjaar ziet als de horoscoop voor het gehele jaar 2016, gelden die beeldgraden voor het gehele jaar. NB Een horoscoop is altijd de combinatie van factoren afgezet tegen de (veranderende) situatie.

De 3de graad van Boogschutter, waar Venus (planeet van het plezier) in staat, heeft het over hemelse goedheid en barmhartigheid met als tweede beeld ‘Twee bezadigde mannen’ (ze roken pijp en spelen schaak). Ach, filosofeer er maar over. Ik ga uit van het geluk dat in goede wensen en kleine dingen zit.

OUT OF BOUNDS 2016

Kijk hier http://www.cafeastrology.com/outofboundstablesdates.html voor de data waarop planeten Out of Bounds zijn in 2016 (en andere jaren). Om te zien wat er dan KAN veranderen op het gebied van communicatie (Mercurius), smaak (Venus), energie (Mars) en gewoonte/cultuur (Maan) kun je het best kijken naar de vorige periodes in de geschiedenis en er een lange studie van makenJ. De OOB periodes zijn nog niet in kaart gebracht.

NIEUWJAARSHOROSCOOP

Hier is de horoscoop van het moment van Nieuwjaar met de Maan op de Ascendant voor het (ingehouden) emotionele moment. Het is een mooi plaatje, met de opkomende maan en Jupiter in het Oosten. Tussen Maan en Jupiter in staat de Maansknoop. De combinatie is bevorderlijk voor elk gezellig samenzijn…

nieuwjaar2016

24 NOVEMBER, 15 SEPTEMBER, 14 JANUARI en 13 MEI

Wat moet ik meer zeggen over de Nieuwjaarshoroscoop? Wie op 24 november is geboren heeft met Oud-en-Nieuw Venus op de Zon (een wensje komt uit). Wie op 15 september jarig is, heeft zelfs Jupiter op de Zon en begint opgewekt en tevreden aan 2016. Dat geldt eens te meer voor de jarig van 14 januari en 13 mei!

Voor de wereld:

Uranus en Pluto blijven ook in 2016 nog vierkant staan (al wordt het vierkant niet meer exact), zodat we opnieuw onrust, crisissituaties en onlusten kunnen verwachten. De horoscoop van Nederland staat er gelukkig redelijk goed voor (progressieve Ascendant driehoek Zon en sextiel transit Jupiter).

Verder hangt alles af van wat de mensen (jij, ik, maar vooral de mensen met macht en invloed) zullen ondernemen om te zorgen voor vooruitgang, vrede en veiligheid. We doen ons best door hoopvol te beginnen met een goede instelling en goede voornemens. Ik heb er dit jaar maar eentje: zo veel mogelijk (voorzichtiger) bewegen en doen, zodra het weer kan!

Ik wens jullie dan ook behalve een gelukkig jaar ook een beweeglijk en gevarieerd 2016 toe met een gezellige jaarwisseling.

PS de tekst van MacArthur’s Park is even onbegrijpelijk als die van Queens’ Bohemian en daarom juist zo poëtisch…http://www.metrolyrics.com/macarthur-park-lyrics-richard-harris.html

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten