Zodiak en dierenriem

Advertenties

ZODIAK, DIERENRIEM EN STERRENBEELDEN

Eeuwenlang al gebruiken astrologen de namen van constellaties voor de 12 tekens van de dierenriem voor de zonnetekens. Al eeuwenlang is het astrologen en gevorderde studenten bekend dat die namen niet samenvallen met de periodes waarin de Zon ‘in’ de constellatie staat. Ik citeer Wikipedia: ” ….. de klassieke tropische astrologie is gebaseerd op de oriëntatie van de aarde ten opzichte van de zon en de planeten van het zonnestelsel…”. Niet dus op de constellaties (de astronomische sterrenbeelden). Ook de horoscoop is geen beeld van het heelal of het zonnestelsel. De stip in het midden van de cirkel van de horoscoop is de positie OP AARDE waarvoor de horoscoop is gemaakt. De bovenste helft van de horoscoop is de hemel zoals gezien vanaf de aarde. (De onderste helft dekt de helft die je vanaf de aarde juist niet kunt zien op het moment dat geldt voor de horoscoop.) Astrologie houdt zich bezig met de mens op aarde en aardse seizoenen.

Helaas is er eeuwenlang niets gebeurt met de naamgeving en dat werd steeds moeilijker met de groeiende populariteit van de sterrenbeelden. Wie verder leert komt vanzelf met de kwestie in aanraking. NB Juist omdat de 12 tekens van de dierenriem aard- en seizoensgebonden zijn (en samenhangen met de hoek van de Zon op de evenaar, de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring) is er dus geen “13de teken”. Er is vast wel een 13de constellatie, maar constellaties en astrologische sterrenbeelden zijn verschillende dingen. Dat zie je op dit beeld van de hemel, toen het astrologisch teken Waterman al was ‘begonnen’ en de Zon nog in de constellatie Steenbok stond.

SIDERISCH EN TROPISCH
Over de sterrenbeelden

Het verschil tussen het gebruiken van de siderische zodiak en de tropische zodiak is het verschil in het kijken naar de werkelijke positie van de sterrenbeelden (buiten ons zonnestelsel) of naar de seizoenen (bij ons op aarde). Westerse astrologen gebruiken over het algemeen de tropische zodiak, waarbij de namen van de sterrenbeelden zijn gebruikt voor periodes van 30 graden vanaf het lentepunt, 21 maart. Maar altijd is de langste dag is rond 21 juni. De zon staat die dag in de tropische zodiak in de eerste graad van Kreeft (op de Kreeftskeerkring). In werkelijkheid staat de zon dan in de zevende graad van Tweelingen, 23 graden terug. De sterrenbeelden zijn dan ook het meest discutabele onderwerp in de astrologie.

POSITIES
De siderische zodiak is astronomisch juist. Dat gegeven doet veel astrologen switchen naar het gebruik van de siderische zodiak. Zij gaan dan uit van de huidige posities van de sterrenbeelden, verdelen de cirkel op basis daarvan in twaalf en de planeet die er (vanaf de aarde gezien) ‘voor staat’ hoort dan bij het actuele sterrenbeeld.
De tropische zodiak gaat uit van de oude benamingen uit Babylonische tijden en van oude posities. Maar als de tropische zodiak NIEUWE namen voor sterrenbeelden zou vinden, dan is de tropische zodiak volgens mij de betere zodiak, omdat ze uitgaat van waar we ons nu eenmaal ophouden: op de aarde. Op Wikipedia vind je het verschil tussen de tropische zodiak (de zontekens van de astrologie) en de siderische zodiak (die overeenstemt met de ware posities) helder uitgelegd: http://nl.wikipedia.org/wiki/Siderische_en_tropische_dierenriem

AARDE/ZON

De zon staat door het jaar heen op verschillende breedtegraden, boven en onder de evenaar. Op 21 maart gaat de zon over de evenaar richting Kreeftskeerkring. Op 21 juni keert de zon om. Op ca. 21 september staat de zon weer op de evenaar richting Steenbokskeerkring. Op 21 december keert de zon van daaruit weer terug. Het zijn ijkpunten in het zonnejaar. Hieronder zie je de Keltische feestencirkel met de aangegeven keerpunten.


BEELDEN EN NAMEN

Het is onbegrijpelijk hoe de namen bij de sterrenbeelden zijn gaan horen. Zelfs afbeeldingen met doorgetrokken lijntjes tussen de sterren in de beelden doen je niet meteen denken aan de namen die erbij horen. Kijk bijvoorbeeld op de site Astropost.blogspot.com voor voorbeelden van sterrenbeelden (aan de rechterkant van het blog)**). En zouden die lijnen niet op een andere manier kunnen zijn getrokken en andere beelden kunnen hebben opgeleverd?

Tropische sterrenbeelden zou je volgens mij het best kunnen nummeren van 1 tot en met 12 of andere namen moeten geven, misschien i.v.m. de seizoenen, de oogst of de jacht. *)

Hieronder zie je een horoscooptekening van 13 november 2008 om 9u55m11s in Utrecht, tropisch boven en siderisch eronder.


Zo’n tekening symboliseert precies de verhoudingen en de waarden. In het midden van de tekening sta jij op het kruispunt van horizon en meridiaan, lengtegraad en breedtegraad. Eromheen Zon, Maan en planeten. En aan de buitenrand de sterrenbeelden. De Oosterse en de Westerse astroloog vinden de aspecten tussen de planeten en de posities ervan in de horoscoop beiden van dezelfde waarde.

STERRENBEELDEN EN ONDERZOEKEN

1. Ongevallen en sterrenbeeld

Wat blijft is dat er verschillen bestaan tussen de ‘sterrenbeelden. Lees bijvoorbeeld dit:
http://endandit.web-log.nl/endandit/2005/05/astrologisch_au.html
En op 27 februari 2005 meldde De Telegraaf op de voorpagina van de zondagskrant dat ongeluk in de sterren staat geschreven. Uit onderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV) blijkt een verband tussen iemands sterrenbeeld en de kans slachtoffer te worden van een dodelijk ongeval. De uitkomsten komen bovendien overeen met de eigenschappen die astrologie toedicht aan de tekens. In 2003 ware er 1028 dodelijke slachtoffers. Daarvan waren er 106 Ram, 106 Tweelingen, 100 Boogschutter, 100 Vissen, 92 Stier, 86 Kreeft, 83 Leeuw, 80 Maaagd, 80 Waterman, 76 Schorpioen, 75 Weegschaal en slechts 43 Steenbok, het meest voorzichtige teken.

Ander voorbeeld:

2. Automerk en sterrenbeeld

Een grote Engelse kredietverstrekker in West-Midlands, gespecialiseerd in autofinancieringen, zou uit het koopgedrag van 5000 consumenten hebben afgeleid dat:

– Weegschalen graag geld uitgeven aan luxe en dure merken auto’s

– Boogschutters weinig voor hen onderdoen

– Maar de mannelijke Kreeft koopt de meeste luxe Porsche en Rolls-Royce.

– Steenbokken daarentegen zijn net als de mannelijke Ram op de centen als het om auto’s gaat.

– Schorpioenen zijn erg merkentrouw

– Vrouwelijke Maagden rijden graag in tweedehands Rolls-Royces

– Waterman wil de nieuwste modellen

Herken je je hierin?:)
Dit vond ik op Mandala.be. Bron is Dominique Weesie, Telegraaf woensdag 13 januari, 1999

NB Het ging hier om de tropische tekens…om de astrologische tekens dus!

STERRENBEELD EN ASTROLOGIE

Sun sign astrology (zonteken astrologie) is bekend geworden omdat het gemakkelijk is voor het grote publiek. Chinese astrologie is zo mogelijk nóg gemakkelijker. Maar waar astrologie eigenlijk over gaat, is de horoscoop met de posities van de planeten en de verhoudingen daartussen.

Wil je verder met astrologie, leer dan meer over planeten en aspecten. En over midpunten. Het is de kern van de boodschap. Al het andere is in discussie: huizen, heerserschappen, sterrenbeelden. Maar de snel bewegende delen van de horoscoop, de planeten, de dwaalsterrren zijn nog steeds boven alle discussie verheven in de wereld van astrologie. Hoewel er eigenlijk niets is waarover géen discussie is in de wereld van astrologie:)

Ga de horoscoop lezen als de tekening van de hemel IN ONS ZONNESTELSEL, waarbij de sterrenbeelden de achtergrond vormen, en de naam hebben gegeven aan aardse zonperiodes.

*) Een van mijn blogs van januari 2011 bevat een lijst van nieuwe namen voor ‘sterrenbeelden’ zoals gepubliceerd op het Portugese blog Cova-do-urso. De voorgestelde namen zijn:

VULKAAN voor het oude Ram

TUIN voor het oude Stier

WIND voor het oude Tweelingen

FONTEIN voor het oude Kreeft

LICHT voor het oude Leeuw

ZAND voor het oude Maagd

REGENBOOG voor het oude Weegschaal

STORM voor het oude Schorpioen

VREUGDEVUUR voor het oude Boogschutter

GEBERGTE voor het oude Steenbok

SNEEUW voor het oude Waterman

ZEE voor het oude Vissen

Maar om verdere misconcepties te voorkomen is het misschien toch handiger om het te hebben over periode 1, 2 enz. t/m 12. Of, omdat de astronomische sterrenbeelden toch namen hebben die vergezocht lijken, zou de astronomie er misschien voor kunnen kiezen om de 12 constellaties anders te gaan noemen. What is in a name?:)

Reacties gesloten