Progressieve Maan in progressief huis en rijzende maan

Advertenties

Makelessnoise_-_Bad_Moon_Rising_(by)

Dit bericht gaat over de vraag of je moet letten op de gang van de progressieve maan door een progressief huis. En over de emotionele ervaring van de progressieve Maan over de (progressieve Ascendant*). Hoe ervaar jij dit?

Iemand wilde weten of je de positie van de progresssieve Maan in het geboortehuis of in het progressieve huis moest interpreteren. Goede vraag, vond ik! Natuurlijk heb ik eerst mijn eigen data gecheckt (en daarvoor de geboortetijd gebruikt die mijn moeder me gaf). Mijn progressieve Maan stond exact conjunct de progressieve Ascendant op de sterfdag van mijn vader: Maan-Ascendant – coming out van emoties-. Ik hoop dat ik iets prettigers heb om emotioneel over uit te barsten in februari 2017, wanneer de progressieve Maan opnieuw over de Ascendant komt…Waar het gaat om de positie van de progressieve maan, dan doen zich de meest memorabele situaties zich voor bij progressieve maan op de (progressieve of geboorte-) ascendant. Maar nu de huispositie…

Ik maak gewoonlijk weinig gebruik van huisposities of tekens in mijn analyses. Mijn voorkeur ligt bij de voor alle systemen gelijke aspecten-leer. Er is geen discussie over de afstanden tussen planeten, hoeken en objecten. Iedereen is het erover eens. Over aspecten wordt niet getwist. Dat is niet zo bij huissystemen en ‘sterrenbeelden’. Er bestaan diverse huissystemen en er is een verschil tussen de tropische en siderische zodiak. Er is consensus over aspecten.

Horoscopen laten een totaalbeeld zien. Je kunt de verschillende onderdelen niet los zien  van het geheel, al moet je ze soms wel apart analyseren. Als ik dan kijk naar posities in huizen, dat zie ik de huispositie niet als op zichzelf staand. Een voorbeeld dicht bij huis: met progressieve Maan in het tweede huis heb ik twee keer in rouwperiodes gezeten, terwijl die officieel meer passen bij het achtste huis (het huis recht tegenover het tweede). Ik zie de huisposities dan ook meer als onderdeel van een as van 2 huizen. Daarbij is de as 1-7 jezelf enrelaties, 2-8 crisis, waarden en transformatie, 3-9 kennis overdracht en reizen, 4-10 familie en loopbaan, 5-11 vrienden en geliefden, 6-12 werkzaamheden, kleding en ziekten en alle andere betekenissen van de genoemde huizen.

Je kunt op deze site van alles vinden over de duiding aspecten met de Maan en de Maan in huis of teken (bijvoorbeeld hier: http://www.astromarkt.nl/progressieve-horoscoop-duiden-html/). Maar er staat (nog) niks bij over de progressieve Maan in progressieve huizen of anders gezegd: de duiding van de maan in de progressieve horoscoop. Hoe zou dat ‘uitwerken’ als je het geboortehuis ziet als een gebied dat er altijd is en zal zijn (zoals huis 3, broers en zussen, en je manier van kennis vergaren, bijvoorbeeld) en het progressieve huis als iets dat zich ontwikkeld (zoals huis 3, nieuwe buren en nieuwe kennis).

De progressieve horoscoop laat zien hoe een geboortesituatie zich ontwikkelt. Ik probeer hier een paar voorbeelden te schetsen. Uit die voorbeelden kun je afleiden dat de progressieve maan niet zozeer concrete gebeurtenissen aangeeft, maar meer emotionele reacties.

astro_245gw_3713_keith_richards_adb_200847.32360.62533Laat ik als voorbeeld Keith Richards nemen, op de dag dat hij uit een boom viel. Hoewel er wat lacherig over gedaan werd, heeft die val nogal wat veroorzaakt. Enfin, hierboven zie je de horoscoop voor die dag. Je ziet transit Chiron vierkant Ascendant (er moet iets geheeld worden). Transit Zon inconjunct MC stond garant voor een dag die hem publiekelijk in het zonnetje zette met een verliespuntje erbij.  Status (MC) niet zo in balans (inconjunct):) En je ziet de progressieve Maan in het geboorte 2de huis, conjunct progressieve Ascendant: een emotioneel momentum, in een 2-8 leven-en doodcrisissituatie.

De progressieve Maan ging over de geboorte-ascendant van Barack Obama ergens tussen zijn verkiezing en beëdiging in, in 2008, toen de emoties over de eerste ‘black man’ als POTUS hoog oplaaiden. In de progressieve horoscoop stond de maan toen in 11 (het huis van de vrienden en geliefden). Hij was vooral in het begin enorm populair en geliefd.

VanityFairJuly2015Bij Caitlyn (voorheen Bruce) Jenner’s ‘coming out’ als transgender stond de progressieve maan in zijn 8ste huis (transformatie, crisis) en in het progressieve 6de huis (verhulling/kleding-werk-ziekten-ziekenhuis).

Koningin Máxima zag het staatsbezoek aan China vervroegd eindigen in een ziekenhuis. Progressieve Ascendant conjunct Mars ging aan het bezoek vooraf (een ontsteking). De progressieve maan was in het progressieve 9de huis van reizen (omstandigheid=buitenland) en op de cusp van het 11de huis (exit 10) van de geboortehoroscoop, waarna de focus even meer zal liggen op kinderen,liefhebberijen en vrienden.In de pers werd gesproken over ‘bij de kinderen willen zijn’.Het ziekenhuis of ziekten zie alleen aan transit Saturnus door 12, eerder conjunct Neptunus (Saturnus-Neptunus is de combinatie van onvrijwillige afzondering).

astro_245gw_2337_maxima_zorreguieta_adb_20151027.34586.4680

De progressieve maan in het progressieve huis lijkt aan te geven waar je emotionele ervaring verband mee houdt (het begin van voor jezelf zorgen, een reis, je kleding). De positie van de progressieve maan in geboortehuis of progressief huis laat niet zien WAT er gebeurt. Je ziet alleen het kader waarin iets gebeurt. De progressieve Maan op de Ascendant of progressieve Ascendant is een indicatie voor een periode van sterke emoties die je mogelijk voorgoed verandert.

Eens? Praat mee op Facebook: https://www.facebook.com/astromarkt/

Check jouw ervaringen met de progressieve maan in progressief huis ook eens!

LINK

http://astropost.blogspot.nl/2015/04/bruce-jenner-uranus-and-porphyry-house.html Als voorbeeld van het hanteren van een ander huissysteem: Astropost over Bruce Jenner en het Porphyry huis systeem. In het Porphyry huis systeem stond de progressieve maan in het derde huis toen mijn vader overleed. Maar was weer wel heer 4 van de progressieve horoscoop:) Huissystemen zijn niet gemakkelijk!

(*En wat is progressie? Zie http://astromarkt.net/progressieve-horoscoop-berekenen-html/)

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten