Transits duiden

Advertenties

BETEKENIS VAN TRANSITS 

De loop van de hemellichamen door ons zonnestelsel wordt transit genoemd. Transits zijn actuele astrologische posities van planeten en hun afstand met de posities in je geboorte horoscoop. Dit artikel gaat over de betekenis (de duiding) van transits. Hieronder zie je de transits van vandaag. Als je al weet wat transits zijn en snel naar de duiding van de verschillende transits wilt, klik dan op

VENUS  MARS JUPITER SATURNUS URANUS NEPTUNUS of PLUTO.

WAT ZIJN TRANSITS PRECIES?

Transits vormen een onderdeel van een astrologische prognose. Transit is de gang van een hemellichaam door ons zonnestelsel en over de posities in de geboortehoroscoop. Transits zijn het eenvoudigst te berekenen en gelden voor grote groepen mensen. Dit in tegenstelling tot de individuele prognose met de progressies. Deze methode is gebaseerd op doorrekeningen van uw geboortehoroscoop volgens het Bijbelse principe 1 dag voor 1 jaar of 1 graad voor 1 jaar. Daarvoor is het nodig de exacte geboortetijd te weten en deze met behulp van een lijst gebeurtenissen van belang te hebben bijgesteld. Zelfs dan weet je niet exact de dag en het uur of de uitwerking van een aspect. Een halve minuut verschil is een week of zes. Over dit soort progressies gaat dit verhaal niet.

Transits zijn in vergelijking met een weersvoorspelling de aankomende regenbuien, hoge,- en lagedrukgebieden en stormen. Progressies geven meer de klimaatveranderingen aan.

Transits kun je ook gebruiken in verband met je progressieve horoscoop.

Weet je dat een transit van een retrograde en weer terugkerende planeet kan uitwerken middenin de periode van de eerste conjunctie met een punt in je radix en de tweede? Bijvoorbeeld: 1 april staat transit Jupiter (symbool van slagen) op je MC en 1 juni weer. Op 1 mei slaag je voor je examen.

TRANSITS DUIDEN

Hieronder vind je de duiding van transits per planeet in de volgorde Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Nota bene:  soms gebeurt er helemaal niets…en gaat het transit ongemerkt voorbij. Voor grote gebeurtenissen zijn altijd 3 of meer aanwijzingen tegelijk nodig! Het ene aspect is bovendien belangrijk dan het andere…Als je iets meer van astrologie weet is het onderstaande interessant voor jou.

TRANSITS EN PROGRESSIES “WEGEN”

Dit artikel is voor insiders. Het gaat over het speciale effect van aspecten in de horoscoop die worden versterkt door transits en progressies. Transits zijn de dagelijkse bewegingen van de Zon, Maan en planeten. Progressies zijn de voortschrijdende bewegingen per dag die gelden voor een jaar.

Periodes van belangrijke persoonlijke veranderingen kondigen zich aan door een veelvoud van transits en progressies. De belangrijkste van die transits en progressies staan ook in de geboortehoroscoop al met elkaar in aspectverband. M.a.w.: transit Saturnus conjunct de Zon komt harder aan als je in de radix Zon vierkant Saturnus hebt. En Progressieve Venus driehoek Jupiter is leuker als je al Venus conjunct Jupiter in de geboortehoroscoop hebt. (Tja, dit klinkt een beetje als ‘wie heeft, die zal gegeven worden en die niet heeft, niet’ of ‘Wie de schoen past…’). Ik laat hieronder zien hoe dat werkt.

George W Bush heeft in de geboortehoroscoop Pholus vierkant MC en quindecile (165 graden) Ascendant. De Zon (en Chiron) houden verband met het midpunt Pholus/Eris. Uranus is prominent in zijn horoscoop.

De transits van 11 september 2001 zijn de weerklank van wat in de radix staat. We kunnen in de horoscoop aan de transits en progressies in een bepaalde periode (terug)zien hoe iemand die tijd beleefde. Kijk eens mee naar deze horoscooptekening van George W. Bush tien jaar geleden, op 11 september.

Op de specifieke dag van de aanval op de Twin Towers zijn er geen exacte aspecten, geen transits en geen progressies met deze geboortetijd. Het gaat om een bij Astrodienst als AA geclasseerde horoscoop (eentje met een geboortecertificaat). Wanneer er een kleine aanpassing in seconden wordt gedaan, echter, is het aspect tussen Uranus en Ascendant wel exact. Uranus verbeeldt de shock, het onverwachte en de spanning.

Een meer recent voorbeeld is de horoscoop van Obama. Het nu steeds terugkerend inconjunct met transit Neptunus lijkt veel meer aan te geven hoe het met Obama gaat, dan de progressieve Zon driehoek Jupiter: hij heeft dan ook Zon vierkant Neptunus in de radix! Zijn herverkiezing werd eerst steeds twijfelachtiger…De polls zijn steeds desastreus en hij kan weinig door het door de Republikeinen beheerste parlement krijgen. Alleen het feit dat de tegenpartij geen sterke figuur naar voren kan schuiven is in zijn voordeel. Misschien is hij lichamelijk gezonder (nu hij gestopt is met roken), maar de beeldvorming is en blijft negatief. Het aspect Zon-Neptunus in de geboortehoroscoop versterkt het transit wellicht. Dat ‘effect’ noem ik ‘resonantie‘.

Nog een voorbeeld: een afgetreden Nederlandse burgemeester was in opspraak. Zij heeft Zon vierkant Saturnus in de radix en op het moment van aftreden had zij transit Saturnus inconjunct Zon. Aftreden, het einde van een tijdperk, kritiek, management…alle manieren waarop Saturnus situaties spiegelt komen aan bod. Het aspect in de radix versterkt het transit.

Kortom:

Transits en progressies die verbanden leggen tussen planeten, lichten en hoeken die al met elkaar in aspect zijn in de geboortehoroscoop, hebben een sterk effect. Sterker dan andere transits en progressies. Wil je er meer van weten? Er zijn meer voorbeelden te vinden op Astropost… 

Transit van Mercurius

Transits gaan voorbij. Het zijn de actuele standen van de voortbewegende planeten. Mercurius beweegt snel. Transits van Mercurius duren daarom niet lang..Meestal zijn ze nauwelijks van betekenis, maar als er meerdere belangrijke transits tegelijk zijn, dan is een transit van Mercurius vaak een belangrijke bijkomende factor, vooral als het een aspect met Saturnus betreft.

Eens begon mijn weekend met transit Mercurius vierkant mijn Saturnus. Dat is voor veel astrologen een reden om niet te gaan reizen en niets te publiceren. Daarmee zorgen ze ervoor dat uitkomt wat het transit kan aangeven: geblokkeerd transport en geremde communicatie. Je hoeft het transit niet in de kaart te spelen:)… Als je gewoon afspraken maakt, kom je er vanzelf achter dat er van alles fout gaat! Zo zou iemand mij later een uitslag doorbellen, nadat ik eerder tevergeefs zelf had gebeld. Uiteraard heeft die persoon NIET teruggebeld, zodat ik een paar uur voor niets bij de telefoon zat. Dezelfde dag had ik een afspraak bij een station (erg Mercurius), maar degene met wie ik afspraak zag mij niet staan en andersom, zodat we elkaar 20 minuten later pas troffen. Vadertje Tijd is ook Saturnus, en toch ben je met Saturnus zelden op de juiste tijd. Ik heb eens met een Mercurius-Saturnus vierkant afgesproken in Londen bij Kensington Palace en het lid van het astrologenforum met wie ik in de Orangerie high tea zou gaan hebben, zag ik een half uur eerder al vanuit een paleisraam in de tuin rondlopen. Voor de zekerheid waren we er allebei juist te vroeg!:) Er zijn ergere dingen in de wereld dan wat vertraging. Er zijn landen waar het heel normaal is om te laat te komen. Als je geen aansluiting mist, dan is er niets aan de hand behalve dat je wat geduld leert oefenen. Wat is het dan handig voor het volgende transit dat ik krijg!

Transits van Venus

Heb je dat ook wel eens? Je kreeg Venus over het MC en juist die dag las je in de krant dat het vrije uitzicht voor je huis blijvend zou zijn. Hoera! De tweede keer dat Venus over het MC ging was de dag dat de tuinman trots kon zijn op het resultaat. Mooie tuin gereed. De derde keer kreeg je te horen dat je was aangenomen voor een nieuwe job. Dus hoopte je op een blijmakertje bij de vierde keer. Maar de vierde keer gebeurde er helemaal niks!
Venus over de ascendant maakt je blij, vrolijk en mooier. Geen wonder dat je omgeving dan aardig voor je is… Venus over de ascendant wordt ook waargenomen bij bevallingen, bruiloften, kennismakingen met je partner en …sterfgevallen (als vorm van genade). Hoe dan ook: je wordt met zachtheid behandeld.

Het negatieve van Venus is decadentie, pappen en nathouden, vleierij en zoetsappigheid.

Venus gaat niet alleen over liefde. Je kunt ook houden van een gadget. Liefhebberijen vallen onder Venus. Kleine wensen komen uit met transit Venus. Moeilijke transits van Venus kunnen echter zogenaamde ‘luxe-problemen’ aangeven.

Luxe-problemen zijn problemen die je niet zou hebben als je geen luxe had! Liefdesproblemen zijn er niet als als je je niet bezighoudt met de liefde. Het vermijden van Venus is niet altijd mogelijk (of gewenst). Een transit van Venus is als een pijltje van Cupido. Er zit altijd een scherp puntje aan, anders raakt hij je nietJ.

Ik heb een jaartje geleden eens een bizarre grote rode bril aangeschaft, die in de winkel best leuk leek, maar waarmee ik me eigenlijk voelde als die rare lerares  – Sybill Trelawney – in Harry Potter. Tenslotte heb ik maar een andere, veel minder opvallende, gekocht. Het is een luxe probleem, maar je wordt er niet leuker op. Hoe zat het nu met Venus?

Ik kocht die bril met transit Venus inconjunct mijn midpunt Zon/Maan en quindeciel (165 graden) Venus.  Je kunt dat vertalen als gefocust (sic…) zijn en gemotiveerd (Zon/Maan) op stijl en schoonheid, maar het plezier (Venus) ging eraf (inconjunct).

Venus transits duiken ook op in moeilijke tijden, bijvoorbeeld als er iemand overlijdt waarvan je hield. Venus komt dan in de vorm van troost. Venus verzoet, verzacht en versoepelt. Suiker en honing horen bij Venus. Misschien is Venus in zo’n geval de cake:).

Transits van Mars

Mars is een driftkikkertje. Soms neem je met Mars over het MC op staande voet ontslag. Anderen beginnen onder zo’n aspect voor zichzelf als ondernemer. De uitwerking van een transit van Mars is vaak veel minder definitief of heftig. Soms gaat het om een pijnlijke tandartsbehandeling, hevige verontwaardiging over onrecht, en met behulpzame andere aspecten doet Mars je met succes op een baan afgaan. Maar gebeurt er altijd wat en als er wat gebeurt, is het belangrijk? Soms krijg je die dag koorts. Met Mars over mijn ascendant heb ik hevige koorts door een bronchitis gehad(heel toepasselijk, want Mars is het symbool van infecties). Ook heb ik met een transit van Mars over de ascendant eens een autobotsing gehad. Met dit aspect ben je al gauw te snel! Je komt in aanraking met scherpe, snelle en agressieve zaken en loopt kans op verwondingen.

Positief aan Mars is dat je tot actie wordt aangezet. Je gaat eindelijk iets doen, opzetten, ondernemen of maken en krijgt meer ‘pit’

Transits van Jupiter

Als Jupiter over jouw Zon komt groeit je zelfvertrouwen en verbetert je gezondheid (al is het misschien maar tijdelijk). De een krijgt promotie, de ander een goede dokter. Jupiter is het hogedrukgebied van de astrologie.

Onder een transit van Jupiter over het MC kun je verhuizen naar een groter huis, heb ik gemerkt. Ook was het eens de dag van de aflevering van mijn eerste nieuwe auto en ik zag het transit ook bij iemand op de dag dat diens auto werd ingeruild. Jupiter vergroot je status en vermeerdert (voorbeeld: opslag met Jupiter oppositie MC). Een misser of narigheid heb ik nog niet gezien, hoewel: Jupiter is ‘positief’ (en helaas worden sommige winnaars in de sport met Jupiter’s transits ook ‘ positief’ bevonden, zie hierover Astropost over dopinggevallen). In veel culturen was (en is) dik zijn een teken van geluk en voorspoed, net als Jupiter is. Jupiter over de ascendant maakt je dan ook vaak dikker, echt waar! Misschien ben je zwanger, misschien gestopt met roken, maar het zal voorspoed zijn die je dikker maakt. Je groeit hoe dan ook en als het niet verticaal kan of symbolisch, dan maar rond je middel:). Jupiter kan negatief werken als je overdrijft. Je gaat bijvoorbeeld schulden aan omdat je je toekomstig inkomen overschat. Of je eet te veel en wordt misselijk. Te veel, dat is de grote fout van Jupiter.

Transits van Saturnus

Saturnus wordt wel eens afgebeeld als Vadertje Tijd. Een transit van deze planeet over je zon maakt je bewust van je beperkingen, van je leeftijd, je conditie, van het gebrek aan tijd en van je gebreken. Je wordt meer volwassen, ouder en serieuzer onder zo’n transit. Je legt je vast, je stelt je grenzen. Je wereld wordt kleiner en koeler. Je zit met dit transit in het lagedrukgebied van Saturnus. Met gunstige aspecten krijg je in deze tijd respect.

Saturnus werd altijd gezien als een ‘malefic’  (het tegenovergestelde van de ‘benefic’ Jupiter) en malefics brengen ongeluk. Maar met deze malefic transit Saturnus over Zon en MC kwam de makelaar aan huis om over de verkoop te praten. Hij ging het huis verkopen waar ik graag woonde. Maar ik kreeg wel een mooier huis terug. Alleen die dag was ik nog bang van niet…

Saturnus over de ascendant kan je ‘in de put’ brengen. Misschien voel je je eenzaam of je voelt je niet gezond. Om je heen oude, zieke en sjagrijnige mensen als spiegel voor je eigen terughoudendheid en angsten. Met Saturnus over de Ascendant kun je de schuld krijgen, de zwarte piet zijn en een cruciale fout maken. Ik denk aan George W. Bush tijdens de storm Katrina in New Orleans en omgeving, toen de hulp faalde en hijzelf te weinig of geen betrokkenheid toonde. Dat werd hem zeer kwalijk genomen.

Saturnus maakt ouder, kouder en benauwder (maar gelukkig is een transit een van de dingen die voorbij gaan!). Het positieve van Saturnus is dat je beseft dat je plichten hebt en beperkingen. Je leert er onder een aspect met of van Saturnus verantwoord mee omgaan. Zo kun je nog gaan trouwen met een Saturnusaspect (je plicht doen, heette dat vroeger). Of je wordt echt ‘een ouder’ (en krijgt een kind).

Saturnus heeft ook de betekenis van ‘afronding’ (het afsluiten van een tijdperk). Daarover lees je in het blog ‘Saturnus rondt af’. En in het blog over Saturnus en scheiding. De Saturnus ’terugkeer’ (Transit Saturnus conjunct Saturnus) maakt iedereen elke dertig jaar mee. Je leest erover in de column: http://www.astromarkt.net/saturnus-terugkeer.html

Transits van Uranus

Transits van Uranus staan in ieder geval voor het onverwachte en onberekenbare en al wat ‘ophef’ veroorzaakt. Beroemde personen komen met dergelijke transits direct in de krant. Uranus is het symbool van de hype (en samen met Neptunus van de ‘hoax’). Transits van Uranus wijzen soms op ongevallen/operaties (met Mars) en vaak op veranderingen in het leven (met de Zon), in de loopbaan of familie (met Midhemel), in de manier waarop je je presenteert of in je relatie (Ascendant), in je opvattingen (Mercurius) of gewoonten (Maan) of in je voorkeuren en liefhebberijen (Venus).

Uranus over het MC veroorzaakt spanning en shock, in het ouderlijk huis of in de reputatie en loopbaan. Je kunt letterlijk of figuurlijk je hoofd stoten. Maar Uranus brengt ook wel eens goed nieuws (bij mij is een aspect tussen Jupiter en Uranus telkens een verbetering van een situatie, een verhuizing, of goed nieuws). Uranus binnen twee minuten van Jupiter in mijn radix bij erg goed nieuws over mijn gezondheid.

Uranus over de ascendant maakt je omgeving hectisch en vol spanningen. Je bent nerveus en geprikkeld als gevolg daarvan. De werkelijke aanleiding van je toestand kan worden aangegeven door het huis waar Uranus in de radix in staat. Staat Uranus in jouw horoscoop in het zevende huis, dan kunnen er spanningen zijn in je relatie (verliefdheid is ook spannend…). In het vijfde huis kan een gebeurtenis in het leven van je kinderen spanningen veroorzaken. In het tiende je nieuwe baan, etc. etc.

Uranus over Mars kan vooral bij jonge mannen gevaar opleveren voor ongelukken en vechtpartijen. Je bent dan geneigd te veel risico te nemen, dus pas ook op voor onbeschermde sex. Mars is actie en Uranus maakt het uitzonderlijk, spannend, onverwacht. Een arrestatie is in sommige gevallen ook mogelijk!

Uranus over Venus verandert je voorkeuren op slag en dus kun je opeens verliefd worden.

Uranus over de Zon of omgekeerd: progressieve zon met Uranus veroorzaakt schandalen en onverwachte sensatie in je leven.

Is er iets positiefs aan transits en aspecten van en met Uranus? Ja, je krijgt er een heel andere kijk van op het leven, op je carriére, op je relatie en op je lijf. En dat kan inspireren tot iets nieuws.

Transits van Neptunus

Neptunus, de planeet van alles wat nep is, beweegt in de richting van het astrologische teken dat bij Neptunus hoort (Vissen). Neptunus maakt zwak, dromerig, vals, romantisch en idealistisch. Maak er wat van, zou ik zeggen, want Neptunus geeft je dan ook mooie dromen, toekomstvisioenen en spirituele ervaringen. In combinatie met andere (zware) transits en progressies wijst Neptunus nogal eens op terugtrekkende bewegingen (het isolement zoeken).

Als er ergens geruchtenstromen circuleren, dan is er altijd wel een transit of progressie met Neptunus. Neptunus heeft goede kanten (fantasie, visie, adoratie), maar in het woord zit niet voor niets ook “NEP”. Er zijn vele kanten aan Neptunus.  Neptunus’ meer positieve kant laat zich zien als het gaat om idolen als Barack Obama, bijvoorbeeld. De kans dat je het ideaalbeeld dat mensen dan van je hebben waar kunt maken, is klein, helaas.

Een voorbeeld van het onderwerp worden in het geruchtencircuit is de Belgische prinses Claire, die nu bij progressieve Zon in hard aspect met Neptunus een aantal weken niet in het publiek verscheen, met alle speculaties van dien…Hier zie je haar horoscoop:

Negatieve pers, roddels en beschuldigingen hebben een verband met de persoon zelf, die ofwel onduidelijk is, of iets (anders) te verbergen heeft, of geen heldere verklaringen aflegt. Neptunus werkt als een mist: soms is deze roze, soms leidt de mist je naar het ongeluk. Heel romantisch… Neptunus hoort bij het patroon van artistiek talent*) en helpt de dichter of dichteres.

Neptunus speelt een rol in het verhaal over Herman Gorter en zijn gedicht over de zelfmoord van Anna Witsen, een zangeres met wie hij bevriend was. Ik vind het een aangrijpend gedicht. Op Astropost heb ik er eens over geschreven en verwezen naar de rol van Neptunus in dat drama (zie ook http://astropost.blogspot.nl/2008/08/neptune-for-killing-you-softly_08.html ) en je kunt het gedicht op het web vinden.

‘En de wind en de wolken hebben stil gestaan, ze hadden het niet gedacht, anders waren ze niet gegaan en hadden ze haar niet hierheen gebracht’.

Haar Neptunus stond in een driehoek met zijn MC (ze was zijn muse). Zij had in de geboortehoroscoop Zon half sextiel Neptunus. Op de dag van haar einde stond transit Saturnus inconjunct haar Neptunus en oppositie haar Zon. Het was bovendien een dag met transit Zon conjunct haar Neptunus. Ook was transit Neptunus vierkant haar progressieve Zon. Neptunus had een grote rol. Tegenwoordig hoef je je niet te verdrinken als je zwanger bent van een man die niet met je wil trouwen. Toen was het een andere tijd: de romantiek.

Horoscopen moet je altijd zien in de context (tijd, geslacht, genen) en in zijn totaliteit. Er zijn altijd meer dan 3 aanwijzingen in dezelfde richting tegelijk als er zich iets van belang voordoet. Maar als Neptunus erbij is, dan is er iets dat niet niet helder is, niet te vatten en soms niet te bevatten. Zo heeft prinses Claire niet verteld waarom ze zich niet laat zien. En zo zullen we nooit weten of Dylan de waarheid spreekt over Woody Allen. Zelfs niet al  weet de NSA toch eigenlijk alles. Toch?

Transit Neptunus over het MC kondigt nogal eens een mistige en weemoedige periode aan. Met dit transit zie je mislukkingen, een verhuizing naar zee – maar met heimwee -, geruchten en geheimzinnigheid in de familie, verkeerde keuzes. Met dit transit kun je zo dagdromen dat je vergeet je planten water te geven, te eten of voor je zaken te zorgen. Het is tijd voor retraite! Voorbeeld: Koningin Beatrix. Zij had in 2003 een transit van Neptunus over de constellatie Zon, Maan, Venus en Jupiter. Neptunus kwam veel verwarring, leugens, roddels, bedrog en illusies en desillusies brengen (o.a. de kwestie Mabel). Bij Prins Johan Friso – de man van Mabel – was Neptunus toen juist over het IC gegaan…Negatieve publiciteit is een goede verklaring voor Neptunus/MC/IC. Overigens kan transit Neptunus over de meridiaan zorgen voor ‘lekken’ (Wikileaks) maar ook daadwerkelijk lekkage geven. Transit Neptunus op je IC lekt in de kelder en met transit Neptunus over het MC lekt je dak…

De ascendant met Neptunus kan je tijdelijk uit het veld slaan. Je vervreemdt wat van je naaste omgeving. Misschien ga je ze zelfs uit de weg. Het is een aspect waarbij je ziek kunt worden omdat je ‘ervoor open staat’. Ook kan er sprake zijn van een bedriegelijke of troebele situatie. Er is soms onzekerheid over de situatie in het algemeen. Als Neptunus je omgeving kleurt, kleurt het misschien roze, maar er is meer kans op kleurloze mist. Met veel mooie aspecten kun je in een droomwereld terechtkomen en lijkt alles mooier dan je ooit had kunnen denken. Het positieve van Neptunus-Ascendant is dat je inspiratie opdoet, maar daar hebben kunstenaars nog het meest aan.  Het positieve van een Neptunus transit is ook dat je meer open zult staan voor het paranormale en zachtmoediger zult zijn dan je eerst was (maar is dat leuk?).

Transits van Neptunus over Venus geven je een vals beeld van wat liefde en waarde is. Met zo’n transit kun je een ‘affaire’ beleven, een romantische misser, of een idool wat al te veel op een voetstuk gaan zetten. De roze bril op in de liefde, zeg maar…

Over Mercurius vertroebelt een transit van Neptunus je denkvermogen, dus verkoop je slappe praatjes of krijg je te maken met onechte koopwaar. Valse beschuldigingen en getuigenissen kunnen het je tijdens zo’n transit moeilijk maken, net als miscommunicatie.  Op Astropost heb ik uitgebreid bericht over de open brief van de adoptiedochter van Mia Farrow, waarin ze Woody Allen ervan beschuldigd haar seksueel misbruikt te hebben in 1992, toen ze 7 was. Transit Neptunus in hard aspect met Mercurius is een van de aspecten waar hij nu ‘last’ van heeft. Het aspect zie je erg vaak bij beschuldigingen.

Neptunus met Venus wijst op gerommel in de liefde. Wat te denken van de Franse president Hollande? Transit Neptunus stond inconjunct zijn Venus, die vierkant de Venus stond van zijn veronderstelde liefje toen de pers zich stortte op zijn affaire. Transit Neptunus stond dus ook driehoek haar Venus. Maar in de radix had Julie ook al Venus inconjunct Neptunus. Dat kleurde het transit, versterkte de impact en liet zien dat het EXACT de juiste tijd was voor het uitkomen van een liefdesgeheim of voor roddel over de liefde!
<p>De combinatie Venus-Neptunus is DE combinatie voor de ‘affaire’.

Neptunus over Mars verzwakt je spieren en je dadendrang of energie, soms door ziekte. Over de Zon misleidt Neptunus je en raak je verzwakt of afgezonderd. Typisch voor dit aspect vind ik dat je dan liever binnen zit en het daglicht mijdt, al dan niet gewenst. Medicijnen, drugs en alcohol maar ook religie hebben een extra groot effect als Neptunus langskomt. Een identiteitscrisis (wie ben ik en waarom ben ik op aarde-vragen) gebeurt nogal eens tijdens zo’n transit.

Transits van Pluto

Pluto is de planeet van crisis, uitputting, stress en machtsstrijd, van leven of dood. Het transit wijst op een gevoel van dreiging. Je komt als het ware aan je uiterste grenzen en dat is doodvermoeiend. Misschien doe je het zelf (je zoekt een nieuwe uitdaging) of je wordt voor een probleem gesteld. Voor degenen met een sterk geaspecteerde Pluto in de geboortehoroscoop werkt dit transit heftiger uit dan voor mensen die nauwelijks aspecten met Pluto hebben. Als je in je horoscoop hebt staan dat je fanatiek bent en wilskracht hebt zul je met dit aspect wel eens de test moeten doorstaan of je echt wel wilt leven of echt wilt verder leven zoals je nu doet.

De conjunctie kan beduiden dat je opnieuw begint na een gedwongen reorganisatie van je leven. Wellicht krijg je een andere baas en vind je dat een probleem. Of je gezondheid vraagt aandacht. Maar ook succes in je leven kan het je moeilijk maken. Denk aan een Idoswinnaar die ineens zijn privacy kwijt is. Of de geboorte van een kind dat je leven verandert. Wat het ook is, het veroorzaakt stress. Pluto-aspecten dagen je uit, stellen eisen aan je en laten je zien wat werkelijk van waarde voor je is. Onder Pluto transits wordt getrouwd, maar ook gescheiden. Pluto betekent niet: trouwen of scheiden. Pluto betekent: een confrontatie of een vraagstuk over de zaken die ‘er toe doen’. Het transit van Pluto kan je ook in aanraking brengen met een goede therapeut of chirurg. Transisteert Pluto over Venus dan dan kun je voor een moeilijke keuze komen te staan in de liefde of waar het je waardeoordelen betreft (en vaak gaat het dan over geld). Wat is nu echt de moeite waard? Misschien is dat in jouw geval gewoon doorgaan met waar je aan bezig was, omdat je de juiste keuzes al hebt gemaakt. Toch is het ook dan gewoon een tijdje moeilijk.

Pluto over het MC brengt volgens het boekje reorganisaties, leiderswisselingen en veranderingen in je positie of woonplaats. Je laat je in sommige gevallen gelden of vestigt je gezag en autoriteit. Hitler greep de macht in 1933 toen Pluto over zijn MC ging. Met Pluto kun je winnen of de of jouw wereld op zijn kop zetten.  Toen ik mijn keuken liet renoveren was dat met Progressief IC conjunct Progressieve Pluto of PMC oppositie P Pluto. Pluto staat voor moeilijk. Pluto wijst op complicaties, altijd. Vandaar dat ik tijdens de verbouwing kampte met een longinfectie – en bijna longontsteking -en zoveel mogelijk stofvrij (!!!) moest zien te blijven. Pluto staat in mijn geboortehoroscoop in het zesde huis van huishouden, dagelijks werk en ziektes op zijn juiste plek. Dat Pluto-MC aspect is nu dus heel toepasselijk, astrologisch bekeken. Ik mocht dus niet klagen, als astroloog,  want ik had tegelijkertijd drie Plutonische aspecten!

De positieve kant van Pluto is dat de confrontatie met crisis en zaken van leven en dood je bewuster doet leven.

NB Coaches hebben vaak Zon-Pluto aspecten en zij husselen teams ingrijpend door elkaar tot ze een winnend team (denken te ) hebben. Ze stellen teams opnieuw samen en bepalen de opstelling (net als nu mijn keuken op wordt gesteld, zeg maar). Tussendoor doen ze ook wel eens een miskoop. En soms blijven ze met winkeldochters zitten tot het contract afloopt…</p>
<p><a href=”http://astropost.blogspot.nl/2014/01/uranus-pluto-and-clarence-seedorf-ac.html%20″>Clarence Seedorf </a>(zie Astropost)&nbsp; kreeg een mooie baan als coach. Hij had echter wel Zon oppositie Pluto. In 2014, schreef ik destijds, ‘zal hij alle moed en kracht nodig hebben’. Hij werd inderdaad ‘belaagd’ door transits van Uranus en Pluto en betaalde de prijs met zenuwslopende momenten. Hij raakte de baan snel weer kwijt. Dat Uranus-Pluto heftig kan uitpakken werd in 2013 weer eens duidelijk door het onnatuurlijke overlijden van de mooie Indiase ministersvrouw Sunanda Pushkar. Zij werd geboren op 1 januari 1962. Wie op of rond 1 januari is geboren had en heeft een geboortezon die aanhaakt op het vierkant van de intense spanning tussen Uranus en Pluto. Dan maar liever een keukenverbouwing…

Pluto over de ascendant zet je onder druk en je hebt last van stress. Je omgeving eist van alles van je en je verzet je daartegen. In heel uitzonderlijke gevallen kom je daardoor in gevaar. Misschien kom je in de problemen of heb je relatieproblemen onder dit aspect. Als het gaat om transit Pluto driehoek of sextiel de ascendant dan kom je sterker in je schoenen te staan ten opzichte van anderen en kun je je (of je gezag) laten gelden.

Transit Pluto over Venus test je waarden (je normen of je geld). Het kan ook problemen veroorzaken met hormonen, je relatie of je huid.

Transit Pluto over Mars test je drijfveren en je spierkracht, soms in een gewelddadig treffen of in een topprestatie in de sport. Vrouwen kunnen hun man op de proef stellen onder dit aspect…Je takenpakket of je werk kan heel anders worden omdat er andere eisen aan de prestaties of producten worden gesteld.

Transit Pluto over Mercurius kan je opvattingen drastisch veranderingen. Een verschuiving van links naar rechts, bijvoorbeeld.

Transit Pluto over de Zon kan je hele leven veranderen en over de progressieve Zon de verdere loop van je leven. Pluto intensiveert je. Gedurende dit transit beleef je alles sterker dan anders, mogelijk ook als gevolg van de stress die dit transit met zich meebrengt. Met Zon-Pluto krijgt je eigenwaarde een boost of een deuk, maar is eigenwaarde en de waarde van het leven in ieder geval een thema. Het positieve van Pluto is dat je na afloop weet wat je waard bent in crisissituaties. Je bent sterker en durft meer dan ooit tevoren. Lees er meer over bij het artikel over het aspect Zon-Pluto.

 

PHOLUS

Transits van Pholus hebben het effect van het ‘keerpunt’. Je leest daar meer over in het artikel over Pholus.

*) Het patroon van artistiek talent wordt gevormd door aspecten tussen Maan, Venus en Neptunus, verband met het MC en enkele of meerder van deze vier in de tekens Kreeft, Stier, Weegschaal of Vissen. Zie ook http://art-astrologie.blogspot.com voor de vele voorbeelden.

Reacties gesloten