Mars in de astrologie

Advertenties

Betekenis van de planeet Mars in de astrologie

Mars is het symbool van vuur, energie en mannelijkheid. Bij Mars hoort de kleur rood. Actie, strijd, vechten, slaan, ondernemen, doen, spieren, pijn, kwetsen, wonden, wapens, instrumenten, competitie, sport, concurrentie, werken: het zijn allemaal synoniemen voor Mars in de astrologie. De jonge man, de voortplanting, de soldaat, de activist, de atleet, de ‘daad’ en agressie horen ook bij Mars. Mars hoort bij het astrologisch lenteteken Ram. Op deze pagina vind je informatie over de betekenis van Mars, aspecten met Mars, Mars in synastrie, de ongeaspecteerde en voorop lopende Mars en over Mars in de twaalf tekens. Tenslotte gaat het over Mars als symbool van de strijd en de oorlog.

ASPECTEN en MIDPUNTCOMBINATIES MET MARS

Zon-Mars is een aspect dat je assertief, zelfstandig en ferm zal maken in de loop van je leven. Het aspect hoort bij de reeks die de Nederlandse astroloog Ram aangaf als moeilijk punt voor vrouwen in het huwelijk. Zon conjunct Mars staat bekend als een aspect dat ‘rood aanlopen’ bevordert. Je bent direct klaar om toe te slaan. Met sextielen en driehoeken kun je het als ondernemer goed doen. Vierkanten maken al te assertief en opposities kunnen je steeds weer in ruzieachtige situaties brengen.

TRANSITS EN PROGRESSIES MET MARS

Transits van Mars op het MC of de Zon (in de radix of progressieve horoscoop) gingen bij mij meer dan eens samen met een ingreep (bij de tandarts, bijvoorbeeld), maar ook bij het ‘op staande voet’ ergens mee kappen. Transits van Mars met Mercurius wijzen op discussies (ruzie), met Venus komt er passie bij kijken en met Jupiter kun je ijverig worden. Transit Mars met de Maan kan kwetsen, met Saturnus is het oppassen voor kouvatten of erger en met Uranus zit een ongeluk in een klein hoekje. Transits van Mars met Neptunus leiden naar dwaalwegen en met Pluto kun je voor een uitdaging of probleem komen te staan of zelfs in gevaar komen.

Progressieve Mars kan in de loop van je leven van teken veranderen. Toen mijn progressieve Mars van teken veranderde, veranderde ik van baan (meer niet), maar ik werd ook anders actief en ging aerobics doen (those where the days…J). Hieronder een paar voorbeelden van progressieve Mars aspecten:

  • Toen de progressieve Mars van Naomi Campbell vierkant Uranus kwam, werd ze gedagvaard omdat ze haar personeel had geslagen.
  • Solomon Burke overleed met transit Saturnus in aspect met progressieve Mars.
  • Senator Ted Stevens kwam om bij een vliegtuigcrash met Mars vierkant Uranus in de progressieve horoscoop.
  • Jared Lee Loughner had, toen hij op Gabrielle Giffords schoot, progressieve Mars quindeciel (165 graden) Zon en progressieve Zon vierkant Mars.

Progressieve Mars kan in de loop van je leven van teken veranderen. Toen mijn progressieve Mars van teken veranderde, veranderde ik van baan (meer niet), maar ik werd ook anders actief en ging aerobics doen (those where the days…J).

MARS IN TEKEN

Je vindt beschrijvingen van Mars in de 12 tekens in de serie ‘Sterrenbeelden’, maar hieronder ook in het kort.

Mars in Aries (RAM): 

Mars staat sterk in Ram, het teken van het initiatief en de actie. Het is de combinatie voor de ‘echte man’. Clint Eastwood heeft ook Mars in Ram. Als je een vrouw bent, dan ben je er een die aanpakt en ‘het zelf wel even doet’. Je doet alles liefst meteen.

Mars in Taurus (STIER):

De locomotief komt moeizaam op gang, maar stoomt nog lang na. Het schijnt een goede stand te zijn voor beeldhouwwerk en andere kunst waarbij je moet hakken, snijden of beitelen. Je doet het rustig aan.

Mars in Gemini (TWEELINGEN)

Je kunt goed multitasken en bent scherp in het debat en in het onderhandelen, maar ook technisch ‘handig’. Je doet het al pratend.

Mars in Cancer (KREEFT)

Je werkt met je geheugen of ervaring, en alleen als je er zin in hebt. Mars staat niet sterk in Kreeft. Emoties kunnen je maag irriteren en voor huiselijke twist zorgen. Misschien wel omdat je een ‘klusser’ bent of ‘de man in huis’?

Veel voetballers hebben Mars in Kreeft; het is een goede combinatie voor de populaire sport, een sport met veel volk en emoties. Ook Nostradamus en Shakespeare hadden Mars in Kreeft.

Mars in Leo (LEEUW)

Deze Mars wil de leiding nemen en loopt (direct achter Mars in Ram) voorop, met open vizier. Al Gore heeft Mars in Leeuw.

Mars in Virgo (MAAGD)

De klusjesman zou een mooi voorbeeld van Mars in Maagd kunnen zijn. Deze ‘coole’ werker is service gericht en doet alles zo efficient mogelijk. George W. Bush heeft Mars in Maagd.

Mars in Libra (WEEGSCHAAL)

Mars in Weegschaal is een moeilijke positie voor alle vormen van samenwerking, maar je DOET alles toch het liefst samen. Zolang als jij en je partner samen sporten of hetzelfde doel nastreven gaat het goed.

Bill Clinton en Bill Gates hebben Mars in Weegschaal.

Mars in Scorpio (SCHORPIOEN)

De sterke man die zich bijna gedwongen voelt om door te gaan, door te werken en te laten zien dat hij niet bang is. Mars in Schorpioen is een sterke verdediger. Met Mars in Schorpioen kun je geboren lijken voor een burn out. Mars in Schorpioen doet alles heftig en intens en vindt het moeilijk uitdagingen te weerstaan (maar doet het soms tochJ). Toen Pluto nog niet was ontdekt hoorde Mars bij Schorpioen.

Mars in Sagittarius (BOOGSCHUTTER)

Het enthousiasme en optimisme spat eraf bij Mars in Boogschutter. Het is zo’n type collega die gelooft in ‘Yes we can’. Type de verkenner.

Mars in Capricornus (STEENBOK)

In Steenbok staat Mars verhoogd. Mars in Steenbok doet het keihard, cool en met ambitie, maar altijd voorzichtig. Er zijn altijd wat reserves voordat Mars in actie komt. Het concentratievermogen is uitstekend!

Mars in Aquarius (WATERMAN)

Technische activiteiten passen bij Mars in Waterman, net als snelle auto’s, motors, vliegtuigen en de nieuwste apparatuur. Mars in Waterman experimenteert graag.

Mars in Pisces (VISSEN)

Met Mars in Vissen kun je aan je dromen werken of eindeloos energie verspillen in dromenland. Maar het meest is Mars in Vissen op zijn plek op zee, als visser, als marinier of in de zwemsport. Mars in Vissen doet het ‘dromend’ of volgens zijn geloof of ideaal. Je kunt met Mars in Vissen ook werken in de media.

Michael Palin, Vincent van Gogh en Paul Getty hebben Mars in Vissen

NB Uit de gekozen voorbeelden kun je leren dat er meer is dan alleen een teken of alleen Mars. Horoscopen moet je in zijn geheel duiden en in verband met de culturele, sociale en economische achtergrond, de genen, het geslacht en de leeftijd. 

MARS ZONDER ASPECTEN

Als Mars geen aspecten maakt binnen teken of binnen 5 graden orb, dan is Mars ‘roepend’. Op elk mogelijk niveau, van hoog tot laag, komt zo’n belangrijke Mars dan naar voren. In de horoscoop van een vrouw kan Mars wijzen op het speciale belang van mannen in het leven.

Een ‘roepende’ Mars kan zich manifesteren in de roeping (voor sport, het leger, in de maakindustrie, bij de spoorwegen en overal waar met ijzer of instrumenten wordt gewerkt). Je kunt met een ‘roepende’ Mars sterke ups en downs in energieniveau hebben en het ene moment bruisen, maar het volgende kapot zijn. Dat gaat ook op voor de assertiviteit. De ene keer laat je dan over je lopen (gebrek aan fut) en het volgende sta je weer TE ferm ‘je mannetje’. De workaholic is een andere manifestatie van Mars ‘roepend’. Workaholics met Mars ‘roepend’ zullen dan ook op enig moment ‘burnt out’ zijn. Mars is het symbool van vuur. Van snel ontvlambaar tot bijna uitgedoofd ga je met een ongeaspecteerde Mars aan de slag, hoe dan ook.

MARS VOOROP (Rijzend voor de zon)

Als Mars ‘s ochtends opkomt voor de Zon, dan wordt Mars in de horoscoop een punt dat speciale belichting vraagt. Dat is op een bepaald niveau en in een bepaalde setting het symbool voor ‘eerst schieten, dan praten’. Ook op hoog politiek niveau zie je mensen met Mars voor de zon uit rijzend. Margareth Thatcher had ook een vooroplopende Mars en heette niet voor niets de ‘IJzeren dame’. Toevallig is Mars ook het astrologisch synoniem voor ‘ijzer’. Omdat Mars ook het symbool van de mannelijke energie is, kun je Mars rijzend voor de Zon in de horoscoop van een vrouw ook zien als een aanwijzing voor een focus op mannen en het belang van mannen om je heen.

Ik heb de voor de zon uit rijzende Mars op meerdere plekken genoemd. Ik noemde het bij het artikel over levensduur en horoscoop omdat Mars oriëntaal bij 40% van de betrekkelijk jong overleden mensen en slechts bij 20% van de zeer oud geworden mensen in de horoscoop staat. Je kunt er dus heel oud mee worden, maar het is een risico. Dat risico wordt groter als je in tijden van oorlog leeft (zie Astropost: Mars at War) of wanneer je in een crimineel milieu of een macho omgeving verkeert… Met Mars voorop ga je over tot actie, als activist, als soldaat, als ondernemer of in de sport. Blessures, verwondingen en competitie of concurrentiestrijd zijn dan een factor van belang. De horoscoop van Jackie Chan heeft Mars voor de zon uit rijzend. Denk aan “Martial arts” (vechtkunst)…

MARS IN SYNASTRIE

Aspecten tussen de horoscoop van de een en van de ander zijn belangrijk voor een relatie. Mars werkt altijd stimulerend, activerend en concurrerend.

Aspecten van Zon en Mars zijn niet ongebruikelijk tussen man en vrouw. Zo staat de Mars staat van Koningin Maxima bijvoorbeeld in de 7de graad van Waterman. Koning Willem Alexander’s Zon staat in de 7de graad van Stier. Waterman en Stier staan 3 tekens = 90 graden van elkaar. Negentig graden is een exact vierkant. Haar Mars is dus exact vierkant zijn Zon. Door deze relatie blijft hij scherp, want Maxima ‘steekt hem naar de kroon’ wat populariteit betreft.

Met Venus en Mars in synastrie is hartstocht en het delen van passie een belangrijke factor in een relatie. Het inconjunct tussen de Venus van de een en de Mars van de ander zorgt voor onbalans. Ofwel er is de ene keer veel en de andere keer geen passie tussen de twee te bekennen, ofwel de relatie start met veel en eindigt met weinig sex (of zeldzamer: andersom). Je kunt vice versa dan een gunstig aspect hebben tussen Venus en Mars, wat de relatie nog sterker ‘wisselend’ maakt waar het gaat om passie. Een andere mogelijkheid is dat het paar elkaars passies niet deelt.

Aspecten met de Mars van de een en de Mars van de ander wijzen op vuur! Dat is gunstig voor de seks (in het begin), maar gaat vaak over in strijd (die misschien weer wordt goedgemaakt met seks?). Niet seksuele relaties tussen mannen met een Mars-Mars component wijzen op competitie, concurrentie en elkaar stimuleren tot actie. Dat kan in de sport best gunstig zijn en zakelijk ook, maar op het meer persoonlijke vlak ligt agressie dan in een klein hoekje. In de kwestie rond de Oekraine zie je een Mars-Mars synastrie tussen Obama en Putin. Barack Obama had in februari 2014 transit Mars in aspect met zijn progressieve Mars (risico ‘uit het veld’ te worden geslagen, actie ondernemen, strijd aangaan) en transit Mars staat ook in aspect met het progressief MC (initiatief nemen, je reputatie onder vuur) van Vladimir Putin.

Mars met Jupiter in synastrie is gunstig voor de ‘productie’ van nageslacht en geeft aan dat dat een belangrijk aspect is van de relatie. Je kunt ook productief samenwerken.

Mars met Saturnus in synastrie is over het algemeen vervelend en kan een pijnlijk einde ervan aangeven. Er zijn veel gunstige aspecten onderling nodig om over de barrière die wordt opgeworpen heen te komen.

Mars met Uranus kan seks opwindend maken. Samen op avontuur, maar altijd met het afbreukrisico dat er iemand te snel is met avances maken.

Mars met Neptunus lijkt me een als een glas water op een vuurtje.

Mars met Pluto is een uitdaging en vaak ook een gevaar. Kijk eens naar de aspecten tussen Joran van der Sloot, Stefanie Flores en Natalee Holloway (http://astropost.blogspot.nl/2010/06/meeting-of-charts-of-stephany-flores.html ) Pluto intensiveert de seksualiteit en agressie in contact met Mars.

Alle aspecten met Mars vind je uitgebreid beschreven op Astromarkt (zie menu).

MARS EN OORLOG

In februari van 2014 nam de spanning om de Oekraine toe en dreigde er oorlog. Mars is de planeet van de oorlog. Mars is rood. Mars hoort in de astrologie bij ijzer, wapens smeden en heetgebakerde mannen. Mars stond duidelijk in de horoscopen van Obama en Putin.

Barack Obama zijn progressieve Mars stond op de progressieve Midhemel van Putin, allebei met een transit van Mars plus dit alles vierkant de progressieve Venus – diplomatie, zoethouden – van John Kerry. Toen kwam 17 juli 2014 met Maan in Ram (het teken dat bij Mars hoort) en de Zon vierkant Mars en Eris (symbool van de tweedracht). Zon vierkant Mars en Eris is een aspect voor een startende oorlog. Het is geen vredig trio. Bij de aanval op Pearl Harbor waren Mars en Eris prominent aanwezig in de horoscoop van dat moment (zie Astropost). Mars is de planeet van de snelle actie, agressie, de strijd en de wedstrijd.. Eris is de factor voor onenigheid. En de Zon belichtte deze combinatie van agressieve disharmonie.

MAAN IN RAM, MARS IN CONFLICT MET ERIS, CERES, SEDNA EN ZON OP 17 JULI 2014

De horoscoop spiegelt de problemen:

Zon-Mars-Eris is agressief en bovendien is er Saturnus inconjunct Uranus, door een aspect van 112.5 graden verbonden met de Zon en door een mineur aspect van 157.5 graden met Eris. En er is nog meer: Mars staat samen (conjunct) met Ceres (de basis) en Vesta (toewijding). Sedna staat inconjunct Mars en sextiel Zon. Sedna wordt in de astrologie vaak genoemd als het symbool van het verraad (of het gevoel te zijn verraden/in de steek gelaten).

VOORBEELD

Een voorbeeld is de horoscoop van Ben Saunders. Hij is geboren op 9 juli 1983. Op die dag was Mars HET thema, want Mars is Out of Bounds, rijst voor de zon uit en maakt geen majeure aspecten. Deze 3x belangrijke Mars had hij kunnen gebruiken voor sport, zoals o.a. David Gillick en Joelia Jasenok deden. Maar hij werd zanger, dus moet de energie er op een andere manier uit. Op 16 april en op 5 mei stond hij in de krant (tja, transit Uranus op Zon en Mercurius:) en het ging a. over een conflict in de familie en b. over zijn arrestatie i.v.m. de mishandeling van een verkeersregelaar.

Reacties gesloten