Ixion in de astrologie

Advertenties

Het symbool Ixion in de lentehoroscoop

 

Het plaatje hierboven van bewapende mensen in een tulpenveld past mooi bij de horoscoop van de Hollandse Lente van 2014!

  • (Transit) Ixion staat oppositie MC in de Lentehoroscoop voor Nederland.
  • Ixion staat exact conjunct Mars in de horoscoop van Wilders (dus alle genoemde transits met zijn Mars*) golden ook voor zijn Ixion).

Hier zie je de Lentehoroscoop 2014 (het moment waarop de Zon dan het astrologisch teken Ram ingaat en dat correspondeert met de astronomische lente) en Ixion op het IC. Maar wat is het? Daarover gaat dit artikel.

IXION

1. Wat is Ixion?

Ixion (een Plutino) is nog niet zo lang geleden (22 mei 2001) ontdekt in de Kuipergordel en ook (nog niet?) officieel een dwergplaneet (zie Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/28978_Ixion  Ixion lijkt kleiner te zijn dan Ceres (http://www.astromarkt.net/ceres-astrologie.html )

2. Wat is de mythe van Ixion?

Ixion is genoemd naar een mythische figuur uit de tijd van de Grieken . Zijn verhaal heeft geen happy end (ik waarschuw maar vastJ.)

Om het betalen van een bruidsschat te voorkomen doodde Ixion zijn schoonvader op een gruwelijke manier. Hij nodigde hem uit voor een feest en op dat feest werd de man in een put met hete kolen geworpen. Niemand wilde meer met Ixion te maken hebben. Ixion werd verbannen. Zeus (Jupiter) kreeg echter medelijden met de eenzame man (of had een oogje op diens vrouw, dat kan ookJ). Hij vergaf Ixion. Ixion werd zelfs uitgenodigd op de Olympus.

Dankbaar was Ixion niet voor deze tweede kans. Ixion probeerde daar de vrouw van Zeus (Hera) te verleiden of te verkrachten. Die vertelde dat aan Zeus, die een val opzette voor Ixion om bevestigd te krijgen wat Hera hem zei. 

Ixion krijgt in plaats van Hera een wolk in haar vorm als uitdaging voorgeschoteld. Hij ziet kans daar een kind (Centaurion, de eerste van de Centauren) bij te maken en wordt dan zwaar gestraft (volgens andere versies pas als hij over deze daad opschept).

Overigens gaat het verhaal, dat Jupiter/Zeus wel eerst een kind gemaakt bij de vrouw van Ixion, maar dat terzijde…want voor de oppergod gelden natuurlijk andere regels dan voor de sterfelijke Ixion.

Tja, voor straf draait Ixion nu eeuwig rondjes in de hel. Niet zozeer om de gruwelijke moord, maar omdat hij voor de tweede maal het voor de Grieken belangrijke concept ‘gastvrijheid’ te schande had gemaakt, eerst als gastheer en later als gast.

IXION EN ASTROLOGIE

In de horoscoop is Ixion wellicht het symbool van de ondankbare hond en de niet te vertrouwen gast/gastheer zonder berouw, maar ook van de tweede kans en vergiffenis krijgen. Er is nog bar weinig geshreven over Ixion in de astrologie (zie de links). Laten we dus zelf kijken wat Ixion spiegelt.

Als Ixion in jouw horoscoop een nauw aspect maakt (neem maximaal 1,5 graad orb!) of op een van de hoeken staat of in hard aspect met het midpunt Zon/Maan, dan is het thema van de ‘tweede kans/vergiffenis’ en de ‘ondankbare gast of onbetrouwbare gastheer’ belangrijker in jouw leven dan in dat van anderen. Je kunt dat zelf uittesten door na te gaan wanneer Ixion een conjunctie of oppositie maakte met een van de snel bewegende objecten (Zon, Maan, Mercurius,  Venus of Mars) of met MC of Ascendant, door een transit of door een progressief aspect. Dan kom je uit bij een moment waarop je de keuze maakt tussen al dan niet (jezelf of anderen) vergeven, iemand anders (of iets) een tweede kans geven –of niet – dan wel de ontmoeting met de ‘ondankbare hond’ (soms letterlijk). Maar misschien ook komt er helemaal niets naar voren! Laten we zelf eens een test doen.

Wil je meedoen? Onderaan  vind je de link naar de tabel met posities van Ixion (de efemeris op Astro.com) en een aantal informatieve artikelen op Internet. Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen! Stuur een email,  of reageer op Facebook of Twitter.

*) Het lijkt niet gunstig als Mars contact maakt met Ixion, maar er zijn minstens 5 keer transits van Mars met je Ixion per jaar! Het is dus gewoon toeval dat Geert Wilders zijn Mars terugkeer had met de verkiezingen en dat Uranus in conflict was met zijn Mars en Ixion. Net zoals het toevallig zo is dat de lentehoroscoop een belangrijke Ixion laat zien. Je kunt zoveel toeval niet plannen:).

LINKS

1. Waar is Ixion nu?

Ben je benieuwd naar Ixion? Transit Ixion beweegt in 2014 tussen 19gr56 en 22gr10 Boogschutter.  Boogschutters die zijn geboren met de zon in deze graden en iedereen met deze graden op het MC of de Ascendant zullen in 2014 te weten komen wat Ixion voor hen kan betekenen. Transit Ixion beweegt in 2014 tussen 19gr56 en 22gr10 Boogschutter.

Voor de positie van Ixion ga je naar Astro.com: http://www.astro.com/swisseph/kx76.htm

2. Zomaar…

Bij het verhaal van Zeus reactie op Ixion past deze clip: I’m mad again https://www.youtube.com/watch?v=XpXPcnKWztU

3. Wat zeggen andere astrologiesites?

http://www.daykeeperjournal.com/2010/02/ixion/

http://www.zanestein.com/Ixion.htm

http://www.lunarplanner.com/asteroids-dwarfplanets/Ixion.html

http://planetwaves.net/news/astro-daily/an-opportunity-for-self-forgiveness-ixion-on-the-mutable-cross/

Planet Waves schrijft over Ixion als het symbool van het onderscheid tussen goed en kwaad (moraal) en het ‘onvergefelijke’ vergeven (in jezelf).

Reacties gesloten