Horoscoop Jan Gieles

Advertenties

Over werk en horoscoop van astroloog Jan Gieles

Het plaatje hierboven is de cover van het astrologisch tijdschrift Sagittarius, jaargang 13, januari-februari 1986, ISBN 0165-764X. In dat blad vind je een advertentie voor de Commodore 64, de horoscoop van Den Uyl en Ruud Lubbers, artikelen over Steenbok en Waterman en de geborenen van 10 januari en 10 februari, en nog veel meer. Jan Gieles schreef erin over de wereldsituatie en de verstikkende werking van Pluto. Ik heb er hier er daar goedkeurende krulletjes bij gezet:). Het is nog steeds een interessant blad. Bij het schrijven van deze column raakte ik er weer in verdiept!

Astroloog en Tweelingen Jan Gieles werd geboren op 2 juni 1918 met ascendant Boogschutter en de Maan in Vissen*), rijzend voor de zon en een “roepende” Pluto driehoek het MC. Met Pluto i.v.m. het MC ben je op enig gebied een “autoriteit” of iemand die invloed heeft of indruk maakt. Ook Eris heeft een cruciale positie (vierkant Ascendant). Zijn werk was in die tijd niet onomstreden. Jan Gieles was, anders dan zijn collega’s in die tijd, sterk bezig met prognoses en hij werkte daarbij met een eigen systeem (Zon sextiel Uranus is altijd net even anders, uniek).

Astrologie vind je in de horoscopen van astrologen terug inJupiter-Uranus verbanden. Zijn Jupiter maakt een mineur aspect van 112,5 graden met Uranus en het midpunt Jupiter/MC staat recht tegenover Uranus.

Op 30 maart 2008 schreef ik in de toenmalige Astrokrant over zijn horoscoop en overlijden het volgende:

“Over Jan Gieles, de astroloog, die is overleden in september 2007, vind je onder de link het levensverhaal. Ook zie je er zijn horoscoop voor 2 juni 1918 Halsteren 21u09m05s GMT (dus met de laatste graad van Boogschutter op de Ascendant)(Bron horoscoop: Johan Ligteneigen, een van de redacteuren van Sagittarius, het blad van Jan Gieles).
Ik vind het jammer dat zijn overlijden compleet aan mijn magazine is voorbijgegaan. Ooit ben ik een of twee keer in het huis van Gieles in Den Haag geweest voor een lezing en ik heb nog ergens een ‘Sagittarius’ magazine. Interessant aan Gieles is, dat hij zich sterk bezighield met voorspellende astrologie, tegen de keer van de psychologische en esotherische astrologie in. En niet te vergeten zijn -1 systeem voor de progressieve horoscoop.
Neptunus (roepend!) en Pluto maken een vierkant en een driehoek met het MC van Gieles. Dat hij werd verguisd om zijn afwijkende instelling, is misschien wel debet aan het vierkant met Neptunus, die levensdoelen nog al eens de mist in doet gaan. Maar Neptunus is uiteraard ook het symbool van de immateriële wereld, de kunsten en geloofskwesties of idealen.

Mercurius is einddispositor van het MC. Ik vind de combinatie van Mercurius met Neptunus en Pluto een mooie verbeelding van zijn lezingen, zijn magazine en zijn vakgebied (het spirituele). Cheiron staat onderin de horoscoop. Het nauwste aspect is Maan vierkant Jupiter (en hij kreeg dan ook veel support, zijn leskamer zat vol). Jupiter staat overigens anderhalf vierkant het MC, zodat je uit deze aspectcombinatie kunt lezen:

Publiceren (Jupiter) en communiceren (Mercurius) op spiritueel gebied (Neptunus/Pluto). In de combinatie Jupiter/Neptunus zie je de volgelingen en fans…
En voor de astrologie zie je weer Jupiter/Uranus:Asc 67.5 Zon/Jupiter en een midpunt Yod van 180 graden met Zon/Uranus.

Op 23 september 2007, toen hij 89 was, stond transit Jupiter (heer 1 en progressief heer 8) half vierkant zijn progressieve MC en zijn progressieve Ascendant stond op het punt van teken te veranderen. “

Nu de Zon in Tweelingen staat en ik op Astropost over een astroloog met Zon in Tweelingen, Ada Muir, heb geschreven, leek het mij goed ook eens aandacht te besteden aan een Nederlandse Tweelingen astroloog. Tweelingen staat voor het delen en overbrengen van informatie, bijvoorbeeld als schrijver of instructeur en leraar. Dat hij dat op zijn eigen manier deed, vind je terug in de Ascendant met de naam van zijn maandblad: Sagittarius (Boogschutter) voor ‘I did it my way’. Hier is de horoscoop:

*) Mijn observatie destijds: hij was erg sensitief voor zijn publiek en voelde aan welk onderwerp hij aan de orde moest stellen.

LINKS

BINNEN ASTROMARKT:

http://www.astromarkt.net/jupiter-uranus-aspect-en-midpunt.html

http://www.astromarkt.net/sterrenbeeld-tweelingen.html

EXTERN

http://home.kpn.nl/ligteneigen1/auteurs/gieles/gieles1.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Bernard_Gieles

 

Reacties gesloten