Ongeaspecteerd

Advertenties

Planeten en lichten zonder aspecten en lege elementen

 SCHITTEREND DOOR AFWEZIGHEID

Welkom! De niet geaspecteerde planeet*) en het element*) zonder plaatsingen schitteren net zo door afwezigheid als de gast die op de lege stoel hoorde te zitten. Hier vind je meer over ongeaspecteerde planeten (in de wandelgang: planeet NA) en lege elementen. Voorbeelden te over:

 • Schrijfster J.K. Rowling (Harry Potter) heeft een ongeaspecteerde Mercurius (planeet van de schrijvers). Dat wijst op een roeping om schrijver te worden.
 • Oprah Winfrey (rijk en soms sentimenteel) heeft geen planeten in aardetekens. Dat geldt ook voor Hillary Clinton en Donald Trump! Het maakt uitermate ambitieus.
 • Hillary Clinton heeft een ongeaspecteerde Zon (symbool van de ster of leider). Dat wijst op een roeping om de leiding te nemen. Ook Napoleon had een roepende zon.
 • Evita Perron had een ongeaspecteerde Neptunus, planeet van de heldin en de mythe.
 • Geert Wilders heeft een ongeaspecteerde Mercurius: hij heeft een Twitteraccount maar geeft geen interviews en de kamerleden moeten via de mail merken of ze nog op de kieslijst staan en waar dan wel. Toch laat hij van zich horen…

Op de blogs vind je door het jaar heen meer van zulke voorbeelden.

ONGEASPECTEERDE – ROEPENDE – ZON, MAAN EN PLANETEN

Planeten, zon of maan zonder aspecten wijzen vaak in de richting van een beroep. Je wilt datgene doen dat je het meest aanspreekt. Hier volgt een lijst van belangrijke noties voor de beroepskeuze bij het ontbreken van aspecten:

ZON NA

Zon ongeaspecteerd: leiding geven, opvallen (hoe dan ook), de hoofdrol spelen/leider van de band, show, spel en sporten waarin je kunt uitblinken. Partijleiders, atleten, ‘ sterren’. Lees eens   over de ‘roepende’ zon...

 • De nare kant van een ‘roepende’ Zon is dat je op alle mogelijke manieren de aandacht wilt trekken en de baas wilt spelen. Sterallures komen ook voor…

  DE DOMINANTE ZON IN JE HOROSCOOP

  De zon is het belangrijkste en meest invloedrijke object aan onze hemel, overdag. Je kunt de zon niet missen, hij valt op! De zon is ook het belangrijkst in de horoscoop. Immers, de horoscoop is een beeld van de hemel. In dat beeld vind je de voor de astroloog belangrijke elementen. Als de astroloog Pluto belangrijk vindt, dan staat Pluto in de tekening. Als de astroloog Uranus niet belangrijk vindt, dan staat Uranus er niet in. Maar geen enkele astroloog laat de zon weg uit de tekening. 

  ASPECTLOZE ZON

  In de westerse wereld kent zo goed als iedereen ‘zijn’ of ‘haar’ zogenaamde sterrenbeeld. Dat is het astrologisch (op de seizoenen gebaseerde) teken van de zon. Veel minder mensen weten hoe de hoeken zijn die de zon vanuit dat sterrenbeeld maakt met de Maan en de planeten, gezien vanaf de aarde. Die hoeken heten ‘aspecten’. Als er geen majeure aspecten binnen teken of vijf graden orb met de zon zijn, dan noem ik de zon ‘roepend’. Dus als er geen driehoek, conjunctie, sextiel, vierkant of oppositie is met jouw zon, dan heb je zo’n ‘roepende’ zon. Wat betekent dat?

  Wie de zon in de horoscoop ‘roepend’ heeft, wil stralen, opvallen, in het centrum van de belangstelling staan, leiding geven en aandacht trekken, hoe dan ook. Er is een roeping om centraal te staan. Vaak wordt zo iemand leidinggevend in bedrijf, organisatie of politiek. Soms wordt zo iemand een ‘ster’ op de planken. Soms neemt zo iemand de leiding in de wereld van de sport. En als het tegenzit valt zo iemand ook direct op bij publiek en autoriteiten als hij of zij in de fout gaat en de Zon op het MC of vierkant de Ascendant staat. Ik heb de Australische die nu in Indonesie tropenjaren maakt in de gevangenis, Schapelle Corby, als voorbeeld. Ze heeft de ongeaspecteerde Zon op het MC. Ze viel op in de rij. Het is moeilijk je bescheiden en in de schaduw op te stellen als jouw zon moet stralen. Je valt gewoon op! En zo niet, dan word je stand up comedian zoals Roseanne Barr (zie het artikel over haar horoscoop en ongeaspecteerde zon op Art&Astrology: http://art-astrology.blogspot.com/2009/07/astrology-chart-roseanne-barr.html). Ook artiesten als John Lennon en Cat Stevens hebben een ‘roepende zon’ in hun horoscoop.

  En jij? Heb je zelf een horoscoop met de zon zonder nauwe aspecten binnen teken, dan zul je ongetwijfeld hebben gemerkt dat je de aandacht naar je toe weet te trekken, hoe dan ook (en al helemaal als de Zon op de meridiaan staat of vierkant de Ascendant). Dat kan op elk mogelijk niveau zijn. Als kind (op school, thuis, als leider van het clubje kinderen, als uitblinker), bijvoorbeeld, maar ook op het werk of op de dansvloer. Je kunt ook ‘het zonnetje in huis zijn’ en op die manier opvallen, zelfs als je sterrenbeeld of Ascendant Vissen is of Maagd. Desnoods schitter je door afwezigheid!

  ASPECTLOZE SATURNUS EN ZON

  Maar het kan nog moeilijker. Als je ook nog een ‘roepende’ Saturnus (met als uitwerking: ambitie op elk mogelijk niveau) in de horoscoop hebt dan kunnen Zon en Saturnus samen weerspiegelen dat je er bijna alles voor over hebt om op te klimmen en ‘de ster’ te zijn van de show. Goedschiks of kwaadschiks, dat mag je dan zelf bepalen of dat bepalen de omstandigheden voor je. Je bent als het ware geroepen (in eigen ogen) om het te maken in de maatschappij. En riskeert dan de val bij de hoogmoed.

  Voorbeelden te over van deze combinatie, zeker de laatste tijd. Ik ga ze niet noemen (want ik wil niet met het vingertje gaan wijzen). Bovendien is geen mens zijn sterrenbeeld, zon of Saturnus. Het is maar een onderdeel van het complete verhaal.

  LEIDERSCHAP IN HOROSCOOP

  Ik schreef eerder al over leiderschap in de horoscoopposities van de toenmalige kandidaat-leiders van de PvdA. Uiteindelijk werd Diederik Samson (de man met de ongeaspecteerde zon!) verkozen want die trok de meeste aandacht.

  NB: Je hoeft geen leider te worden met een ongeaspecteerde zon (en niet iedere leider heeft een ongeaspecteerde zon). Het gaat erom dat je de aandacht weet te trekken en in het middelpunt wilt staan. Hero Brinkman, maar ook David Cameron en Hillary Clinton hebben een ongeaspecteerde zon. Adolf Hitler trouwens ook. Die roepende zon op de Descendant maakte wellicht dat hij zich geroepen vond om de leider van Nazi-Duitsland te worden. John F. Kennedy’s zon is ook roepend.

  MEER INFO en LINKS

  1. Het is overigens opvallend hoeveel regeringsleiders tegenwoordig nauwe aspecten hebben tussen Zon en Neptunus (om het mediagenieke? Om het idealisme?). Zowel Angelika Merkel als Barack Obama en Mark Rutte hebben zo’n aspect verband. Wil je daar meer over weten, lees dan het verhaal over Zon-Neptunus

  2. Op Astropost schreef ik al eens over ‘Saturnus roepend’ in de horoscopen van o.a. Paus Benedictus, Andre Rieu, Madov, Bernanke, Edward Kennedy en Prins Harry, die Saturnus net als de Paus bovenin de horoscoop heeft staan en toch allesbehalve pauselijk lijktJ. Je leest dat artikel hier: http://astropost.blogspot.com/2009/01/when-saturn-is-calling-planet.html

MAAN NA

Maan ongeaspecteerd: kinderen, tradities, alles wat met voeding en opvoeding heeft te maken of waar het geheugen of rollenspel bij te pas komen. Kinderverzorger, acteurs, werken op het gebied van milieu

 • De nare kant van een ‘roepende’ Maan is dat je vooral je eigen behoeften wilt voeden en je eigen zin wilt doen, hoe dan ook.

MERCURIUS NA

Mercurius ongeaspecteerd: communiceren en boodschappen overbrengen op elk mogelijk nivau, als auteur, zanger, communicatiemedewerker, postbezorger, makelaar, journalist. Voorbeelden zijn J.K. Rowling (Harry Potter) en E.L. James (Vijftig tinten grijs)

 • De nare kant van een ongeaspecteerde Mercurius is dat de boodschap eenzijdig wordt overgebracht: veel praten, weinig luisteren en soms nauwelijks voor rede vatbaar:

  MERCURIUS: Geen aspect, geen contact?

  De zon, maan en planeten hebben bepaalde betekenisvolle afstanden onderling of met Ascendant en Midhemel. Die betekenisvolle afstanden heten ‘aspecten’. Als een zon, maan of planeet geen enkele betekenisvolle afstand heeft, dan is er sprake van een ongeaspecteerde planeet (of zon, of maan). De planeet, Zon of Maan zonder de aspecten van Ptolomeus (driehoek, conjunct, sextiel, vierkant en oppositie) binnen 5 graden of teken noem ik ‘roepend’. Deze buitenbeentjes in de horoscoop een belangrijk aspect van de roeping aan. De roepende planeten komen nadrukkelijk naar voren in het karakter.

  ONGEASPECTEERDE OF ‘ROEPENDE’ PLANETEN

  Afgelopen week heb ik het artikel over de ongeaspecteerde planeten bijgewerkt en er de ‘andere kant’ bij vermeld: de vervelende kant. Die kant zie je in:

  • sterren met sterallures (Zon), 
  • zorgzame maar wel erg op de behoeften gerichte mensen (Maan), 
  • mensen met een mening die niet naar anderen willen luisteren (Mercurius), 
  • leuke mensen die een beetje ijdel zijn (Venus), 
  • gedreven mensen die doordrijven (Mars), 
  • gelijkhebbers (Jupiter), 
  • harde-lijners (Saturnus), 
  • opgewonden standjes (Uranus), dromers (Neptunus) en 
  • mensen waarvan je stress krijgt (Pluto) omdat ze je proberen te intimideren. 

 • MERCURIUS ZONDER ASPECT = GEEN CONTACT

  Als je almaar praat (Mercurius) krijgt de ander nooit weerwoord: je fungeert als roeptoeter.  Een actueel voorbeeld van een ongeaspecteerde Mercurius is de horoscoop van Geert Wilders. Verschillende opgestapte PVV-politici melden dat Geert Wilders onbereikbaar is. Ze krijgen geen contact met hem, alleen als hij hen laat ‘aantreden’. Zij krijgen een telefoontje van 10 seconden met de melding dat ze hun plek in de Tweede Kamer verder kunnen vergeten. Toch laat hij op vele manieren iets van zich horen. Dat gaat ook op voor een van zijn tegenstanders: Huub Oosterhuis. Hij is (tekst)schrijver. In 2011 klapte hij uit de school over de mening van Beatrix over Wilders. En in 2013 (met Zon conjunct Mercurius in progressie) in zijn bio(Zon)grafie(Mercurius), herhaalde Oosterhuis (1 november 1933) dit nog eens. Met een ‘ongeremde’ Mercurius kun je op elk mogelijk niveau communiceren en informeren.

  Ongeaspecteerde Mercuriussen zijn handig voor schrijvers, mensen die instructies geven, speechschrijvers, opstellers van persberichten en twitteraars (veel boodschappen, weinig kans op echte interactie). Andersom is het niet zo, dat iedere schrijver Mercurius zonder aspecten heeft. Als je astrologie bestudeert, bekijk dan de hele horoscoop en focus niet op een enkel aspect of aspectloos zijn van een planeet, Zon of Maan. De ‘roepende’ planeet geeft belangrijke informatie over mensen. In het dagelijks leven zie je de ongeaspecteerde Mercurius terug in de eeuwig aan de telefoon hangende medemens, de buurman die een praatje begint waar geen einde aan komt en de babbelkous. Je kunt er soms geen woord tussen krijgen en dan zie je of hoor je ze weken weer niet. Mercurius ‘roepend’ wijst op communiceren (praten, schrijven, twitteren) op elk mogelijk niveau, hoe dan ook en waar dan ook. Soms door uit de school te klappen. En soms ook helemaal niet.

  LINKS

  Over aspecten met Mercurius: http://astromarkt.net/mercurius-aspecten.html 

VENUS NA

Venus ongeaspecteerd: stijl op elk mogelijk niveau, als schoonheid, stylist, schoonheidsspecialist, modeontwerper, kunstenaar, diplomaat, in een representatief beroep

  • Denk aan het lied ‘When the lady smiles’ (Golden Earring) en je kunt je voorstellen wat een ‘roepende’ Venus in de horoscoop van een man kan aangeven. Voor vrouwen met Venus ‘roepend kan schoonheid en ijdelheid op elke mogelijke wijze naar voren komen. Hoe dan ook wil je mooi en aantrekkelijk zijn…Venus stond op 18 augustus 2013 ‘roepend’ in Weegschaal. in de column van die zondag is uitgebreid ingegaan op de ongeaspecteerde Venus. Hier vind je her resumé:Venus maakte op 18 augustus 2013, geen grote aspecten. Dat maakte Venus belangrijk. Ik noem zo’n Venus ‘roepend’, belangrijk voor de roeping. Met een Venus NA voel je je geroepen tot de schoonheid, de luxe en de liefde. Je kunt een zo belangrijke Venus in je horoscoop niet weerstaan. Je moet er wel iets over schrijven!Venus is het symbool van de liefde en de schoonheid. Vanaf de aarde gezien is het de mooiste planeet, stralend in de ochtend of als avondster. Op de planeet zelf is het niet uit te houden, maar daar gaat het in de astrologie niet om. Astrologie werkt met het beeld van de hemel gezien vanaf de aarde.

   NIVEAUS VAN VENUS

   Met een ‘roepende’ Venus heb je een belangrijke Venus, zelfs als Venus niet sterk staat, zoals in Stier of Weegschaal. Venus wordt ook belangrijk als Venus op een van de hoeken van de hororsc0op staat (op het IC/MC of de Descendant/Ascendant). Een ‘roepende’ Venus heeft als extra eigenschap dat de kwaliteiten van het symbool van de liefde en de vrede op elk mogelijk niveau naar voren kunnen komen. Hoe dan?

   Van lellebel tot courtisane, van kruiperige vleier tot vredestichter, van zoetekauw en lekkerbek tot de liefhebber van de verfijnde keuken, van oude snoeper tot stijlvolle minnaar, van stylist tot bloemetjesjurk: als het maar gaat om het leuker, prettiger, mooier, lekkerder maken van het leven.

   Je kunt ook op topniveau adviseren als verkoper in een modezaak of sieraden maken. Je kunt je gave om te bemiddelen inzetten als je werkt in het middenkader, of bij een uitzendbureau. Je kunt het de mensen ‘gemakkelijker’ maken bij de belastingdienstJ en je kunt troost bieden als gastvrouw in het ziekenhuis. Venus ‘roepend’ is multi-inzetbaar! Maar niet altijd zo lief…(net zoals meisjes niet altijd lieverdjes zijn). Je bent ook niet verplicht steeds op hetzelfde niveau te blijven. Je kunt de ene dag snoepziek zijn en de andere dag twee ruziemakers bij elkaar brengen.

   MANNEN MET VENUS ‘ROEPEND’

   Als je niet artistiek bent en een man, wat moet je dan als Venus je toelacht? Ik heb twee voorbeelden:

   –       Ilie Nastase vertelde Michael Palin dat hij zo’n 2500 vrouwen heeft ‘liefgehad’ (grapje, het was niet ZOveelJ). Check zijn horoscoop (19 juli 1946, 7 uur v.m. OET in Bukarest) en je ziet zo’n ‘roepende’ Venus.

   –       De Zuid-Afrikaanse president Zuma heeft Venus roepend. Hoeveel vrouwen had hij ook alweer? Het zijn allemaal ‘first ladies’: http://astropost.blogspot.nl/2010/01/multiple-first-ladies-venus-is-calling.html

   Jongetjes die op zo’n dag worden geboren hebben vast ‘sjans’!

    

  • MAYA’S EN VENUS

   In de Westerse astrologie is Venus het symbool van de lieve vrede. Bij de Maya’s werd de Venus-kalender gebruikt om ‘goede tijden’ te vinden voor hun oorlogen. Zo kan het dus ook. Wat goed is voor de een, is soms kwaad voor anderen. Dat Venus nu ‘roept’ is geen garantie voor de vrede of voor vredesonderhandelingen, helaas.

   HOE OMGAAN MET VENUS NA

   Vrouwenharten breken met een overdosis charme of ruzies uit de weg gaan voor de lieve vrede zijn weinig constructieve manieren om met een ‘roepende’ Venus om te gaan. Maar er zijn meer mogelijkheden…

   Het voordeel van een Venus zonder aspecten is, dat je een niveau omhoog kunt als je wilt. Van vleierij, naar hulp bij het vinden van een beter passende outfit. Van de lieve vrede ten koste van alles naar bemiddelen tot er evenwicht is in de relatie. Van alles kopen wat leuk is of lijkt, naar het ontwikkelen van een eigen smaak en stijl in wat je eet, je decoraties, wat je draagt en (als je kunstzinnig bent) in wat je laat zien in je werk.

   Zo’n belangrijke roepende Venus moet je altijd zien in het licht van de rest van de horoscoop. Vandaag bijvoorbeeld, is ook de Zon ‘roepend’. Het kind dat nu geboren wordt, zul je in het algemeen niet snel over het fraaie hoofd zienJ:

   LINKS

   1. http://www.astromarkt.net/ongeaspecteerd.html

   “Venus ongeaspecteerd: stijl op elk mogelijk niveau, als schoonheid, stylist, schoonheidsspecialist, modeontwerper, kunstenaar, diplomaat, in een representatief beroep

   • Denk aan het lied ‘When the lady smiles’ (Golden Earring) en je kunt je voorstellen wat een ‘roepende’ Venus in de horoscoop van een man kan aangeven. Voor vrouwen met Venus ‘roepend kan schoonheid en ijdelheid op elke mogelijke wijze naar voren komen. Hoe dan ook wil je mooi en aantrekkelijk zijn…”

   2. http://en.wikipedia.org/wiki/Maya_calendar#Venus_cycle

   Om welke posities van Venus het exact ging, vertelt het verhaal niet…

 MARS NA

Mars ongeaspecteerd: actie op elk mogelijk niveau (soms workaholic) als militair, ondernemer, in de industrie, de tandarts, ijzerwerker, fabrikant, activist, strijder, sportman of sportvrouw

 • Met al te veel vuur en pit spat de energie ervan af – op het ene moment – en is er totaal geen fut op het andere. Deze onbalans zie je terug in horoscopen van mensen met ADHD (maar het niet hebben van aspecten met Mars wijst niet per se op ADHD!, er moeten meer dan twee aanwijzingen voor zijn). Andersom: iemand die alles over zijn kant laat gaan en dan ineens terug gaat slaan of uitvalt.

JUPITER NA

Jupiter ongeaspecteerd: de reiziger, iemand die zich hoe dan ook wil ontwikkelen en wil vooruitkomen en aan anderen de weg wil wijzen. De academicus, de international, de coach, de adviseur (arts of advocaat), de wijze man of vrouw met goede raad

 • De nare kant van een ‘roepende’ Jupiter is opgeblazenheid, het allemaal beter weten en je hoog verheven voelen boven de anderen. Hypocrisie (dubbel zijn) komt ook voor, helaas…

SATURNUS NA

Saturnus ongeaspecteerd: stabiliteit en zekerheid in status zoeken als manager, bestuurder of klerk, overal waar je langzaam maar zeker opklimt of werkelijk moet klimmen of opbouwen, bijvoorbeeld in de bouwsector of bij de overheid.

 • Ambitie hebben en status zoeken, hoe dan ook, kan iemand in de verleiding brengen om te gaan frauderen of op andere oneerlijke manieren op te klimmen. Het resultaat kan een totaal verlies van status zijn (een val)….Men kan ook last hebben van zwaarmoedigheid, ‘verstoffen en verzuren’ met een al te sterk naar voren komende Saturnus.

URANUS NEPTUNUS PLUTO NA

Uranus ongeaspecteerd: steeds iets nieuws zoekend als journalist, uitvinder, ingenieur, in de wereld van de computer en de gadgets, als wereldverbeteraar of revolutionair

 • De nare kant van een ‘roepende’ Uranus is het zoeken van sensatie en het veroorzaken van ophef, op welke manier dan ook.

Neptunus ongeaspecteerd: romanticus, idealist of fantast die het best terecht in de wereld van de spiritualiteit (religie), film, kunst, politiek idealisme en op zee (de wereld van Neptunus). Neptunus is het symbool van de niet direct zichtbare zaken en de chemie. De ‘held’ van het witte doek, de kunstenaar, de relgieuze, de zeeheld, de apotheker  of chemicus, alcoholverkoop of drugs.

 • De moeilijke kant van een ‘roepende’ Neptunus is het blijven dromen en het leven in een droomwereld. Het wordt dan vooral moelijk om grip te blijven houden op meer aardse zaken.

Pluto ongeaspecteerd: macht en kracht uitoefenen kan als rijkaard, in de handel in waarden of aandelen, in de politiek of krachtsport, op het gebied van crisisbeheersing, kwesties van leven en dood, als autoriteit. Politie, mafia, politicus, schaker, strateeg, autoriteit, bodyguard, chirurg.

 • Als Pluto ‘roept’ wordt het thema van de uitdaging en het geld soms te sterk om die te kunnen weerstaan.

LEGE ELEMENTEN

In de astrologie wordt veel waarde gehecht aan de elementen (vuur -energie-, aarde, lucht en water). Iemand met veel posities (Zon,Maan en planeten) in aardetekens is meer gericht op materie, eten en vaste waarden dan iemand met veel posities in vuurtekens of luchttekens. De laatste is expressiever en ‘bruist’ meer.*)

Maar wat betekent het als je een element hebt waar geen Zon, Maan of planeten in staan?

 • Zonder planeten, Zon of Maan in het element vuur komt agressie juist soms nadrukkelijk naar voren. Je hebt een stimulans nodig. Vuurtekens zijn Ram, Leeuw en Boogschutter.
 • Zonder posities in aarde komt materialisme juist soms sterk aan bod. Je hebt zekerheid nodig. Aardetekens zijn Maagd, Stier en Steenbok.
 • Zonder plaatsingen in het element lucht komt sociaal contact als thema sterk naar voren. Je kunt niet zonder, maar ben je altijd redelijk en sociaal? Luchttekens zijn Tweelingen, Waterman en Weegschaal.
 • Zonder planeten, Zon of Maan in water is sentimenteel zijn niet ongewoon. Aan de andere kant kun je moeite hebben je in te leven in anderen of ‘mee te bewegen’. Watertekens zijn Kreeft, Schorpioen en Vissen.

Maar eigenlijk ontbreekt het zonder vuur soms totaal aan energie, zonder aarde soms totaal aan zekerheid, zonder lucht soms totaal aan redelijkheid en is het zonder water soms kurkdroog.

*) Voor informatie over elementen ga je naar Astrologie/Leren/Elementen.

*) NB niet geaspecteerd is: zonder majeure aspecten binnen 5 graden orb in teken. Majeure aspecten zijn conjunct, sextiel, vierkant, driehoek en oppositie


LINKS

Op Astropost schreef ik over Majoor Bosshardt. Ik gebruikte de horoscoop van hear geboortedag als voorbeeld van een ‘roepende’ Zon en Jupiter. Je vindt dat verhaal hier: http://astropost.blogspot.nl/2013/01/how-sun-and-jupiter-called-salvation.html Haar horoscoop heeft een niet geaspecteerde Zon en dito Jupiter, verbonden door een inconjunct (teken van het moeten brengen van een offer). Daarnaast had zij Maan in Leeuw (behoefte om te schitteren) en … de Zon exact driehoek Vesta (de godin met de tempel vol toegewijde maagden).

Reacties gesloten